play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

30 godina od tragedije u Podrutama

U petak je kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena 30. godišnjica pogibije petorice mirovnih promatrača Europske zajednice koji su stradali 7. siječnja 1992. kada je njihov nenaoružan helikopter oborio MIG-21 tadašnje JNA.

Četiri Talijana i jedan Francuz, promatrači Europske zajednice, pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te natporučnik Jean Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku.

Na mjestu njihove pogibije vijence su uz gradonačelnika Novog Marofa i saborskog zastupnika Sinišu Jenkača položili i izaslanik Predsjednika RH Dragutin Lozančić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, Ilario Schettino iz Veleposlanstva Talijanske Republike, izaslanica veleposlanika Francuske Republike Florence Skrlj te varaždinski župan Anđelko Stričak.

Kako je naglasio gradonačelnik Jenkač riječ je o gnjusnom zločinu od kojeg je prošlo 30 godina i kojeg se još uvijek sjećaju svi stanovnici Novog Marofa i čitavog ovog kraja. „On nije samo utkan u sjećanja stanovnika čitavog ovog kraja, on je dio čitave Republike Hrvatske i povijesti dobivanja međunarodnog priznanja. On je i jedan od dokaza politike koju je vodio dr. Franjo Tuđman i svega onog što se komuniciralo prema Europskoj zajednici da je Hrvatska žrtva, a tadašnji komunistički režim i JNA zločinac koji nas želi spriječiti u težnjama samostalnosti, vlastite države i odlučivanja o vlastitoj politici” – poručio je Jenkač. Dodao je kako nažalost režim koji je bio na izdisaju nije prezao ni pred ovakvim zločinima. „Taj zločin pokazuje koliko jugokomunistički režim nije bio dobar te da su težnje hrvatskog i ostalih naroda za stvaranjem vlastite države bile razumljive” – zaključio je.

Izaslanik Predsjednika Dragutin Lozančić naglasio je važnost uloge europskih promatrača koji su širili istinu o svemu što se događalo u Hrvatskoj. „To je bilo iznimno važno za afirmaciju pravednosti naše borbe za slobodu i za međunarodno priznanje” – napomenuo je Lozančić.

Ministar Grlić Radman poručio je kako je ovaj tragičan zločin ubrzao međunarodno priznanje Republike Hrvatske, ali i pokazao svu narav velikosrpske politike. „Mislim da je to i bio na neki način pokušaj da se zaustavi demokratizacija i osamostaljenje onih država koje su živjele u totalitarnom režimu” – rekao je ministar.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić izrazila je nadu u daljnje čuvanje mira i uspomene na ove hrabre ljude koji su na ovim prostorima položili svoje živote.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici talijanskog i francuskog veleposlanstva, Ilario Schettino i Florence Skrlj koji su naglasili važnost Europske unije i zajedničkih vrijednosti i ciljeva država članica, dok je župan Stričak napomenuo kako se Hrvatska u Domovinskom ratu suočila s brutalnom agresijom koju je na današnji dan prije 30 godina uvidjela i međunarodna zajednica. „Mir, stabilnost, sigurnost nemaju alternative ni tada, a ni danas” – kazao je Stričak dodavši kako su svi ključni događaji u stvaranju naše domovine bili vezani uz područje Varaždinske županije.

Kako je istaknuo, zarobljavanje cijelog korpusa tadašnje JNA je poslalo jasnu, snažnu poruku da se Hrvatska, hrvatski narod, hrvatski građani mogu i obraniti, a potom i osloboditi. „Uz simbol stradavanja, Vukovar, vezani su naši policajci, naši gardisti uz Knin kao simbol pobjede i završetka rata, a uz Podrute ubrzano međunarodno priznanje Hrvatske” – zaključio je župan.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najavljena tradicionalna, 5. humanitarna utrka grada anđela

  Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”. I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih […]

  today26/02/2024 7

  0%