play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Završili su Dani Miholja u Sračincu – osam dana s mnogobrojnim sadržajima

Završili su još jedni Dani Miholja u Sračincu, proslava Dana Općine Sračinec i Župe sv. Mihaela arkanđela Sračinec. U osam dana, koliko je trajala proslava, mještani općine Sračinec i njihovi gosti mogli su prisustvovati i sudjelovati na mnogobrojnim manifestacijama.

Dane Miholja otvorili branitelji i ribiči

Sve je započelo još u prošlu subotu kada su se u parku Velika graba okupili branitelji. Na sportskim susretima okupili su se članovi braniteljskih udruga iz Trnovca Bartolovečkog, Kneginca, Petrijanca, Maruševca, Varaždina i domaćini iz Sračinca, a prije sportskih aktivnosti položili su lampaše uz spomen obilježje pod Doma kulture u znak sjećanja na svoje poginule i preminule kolege.

Dani Miholja nastavljeni su u nedjelju 13. Ribičkim kupom općine Sračinec, koji je održan na jezeru Kocinka. Dan je bio oblačan i kišan, rekli bismo idealan za ribolov, no niska razina vode u jezeru nije obećavala dobar ulov. No, na kraju se pokazalo da pravi ribolovci love i u takvim uvjetima, pa su ulovljeni i šarani preko 2.5 kilograma. Ukupno najbolji bili su Antonio Težak iz Vidovca, Robert Posavi iz Ivanca te Petar Klaus iz općine Sračinec. Ukupno je ulovljeno više od 50 kg ribe, koja je po pravilima sportskog ribolova nakon vaganja vraćena u jezero. Uspješni organizatori i ovog kupa bili su članovi SRK Sračinec, a podjela priznanja i druženje održano je u novouređenim prostorijama uz samo jezero Kocinka u Sračincu.

Kultura kroz tjedan

Tjedan u kojem se slavi blagdan sv. Mihaela, bio je ispunjen mnogobrojnim kulturnim događanjima. Tako se u ponedjeljak predstavila plesna škola Takt iz Varaždina, koju vodi Lara Šmic. Oni uskoro započinju s plesnim tečajevima u Sračincu, pa je ovo bila prilika da zainteresiraju djecu iz Sračinca za ples.

U utorak je u Domu kulture predstavljena knjiga “Prelet za Hrvatsku” Danijela i Snježane Borović. Iscrpnim i nadahnutim izlaganjem glavni je akter Danijel Borović okupljenima predstavio knjigu kroz događanja koja su prethodila njegovom herojskom činu.

Naime, 4. veljače 1992. u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio je prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Tim je Borovićevim preletom Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

U srijedu je bio tradicionalni “Dječji dan” na kojem su se pjesmom i veseljem predstavila djeca iz dječjeg vrtića Bambi Sračinec te osnovnoškolska djeca iz OŠ Sračinec. Nakon djece, za njih je izvedena i prigodna predstava.

Na sam dan Miholja u prepunoj župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Sračincu, održana je svečana Sveta misa koju je predvodio prečasni Krunoslav Novak, tajnik HBK. Njoj je prethodila duhovna obnova kroz cijeli tjedan.

Svečano na sjednici Općinskog vijeća

U petak je nakon polaganja vijenaca na mjesnom grobljima u Svibovcu Podravskom i Sračincu, te na spomen obilježje hrvatskim braniteljima ispred Doma kulture u Sračincu, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec. Na poziv predsjednika Općinskog vijeća Općine Sračinec Krunoslava Lukačića i načelnika Božidara Novoselca odazvali su se mnogobrojni uzvanici, načelnici općina, gradonačelnici, gospodarstvenici i političari.

Dani Miholja u Sračincu su za nas uvijek vrijeme kada proslavljamo Dan Općine i Župe, ali i vrijeme kada radimo svojevrsnu inventuru svega učinjenog u protekloj godini. Iza nas su izazovna vremena u kojima je trebalo donositi brze i kvalitetne odluke. Jedna od onih na koju smo ponosni, je naša dobra procjena da najvećom mogućom brzinom realiziramo asfaltiranje naših nerazvrstanih cesta. Iako je bilo primjedbi na odluku da se Općina Sračinec za te potrebe zaduži za nešto više od 20 milijuna kuna, sad je jasno da smo napravili najbolju moguću stvar. Naše ulice asfaltirali smo odmah nakon postavljanja kanalizacije, iskoristili smo sredstva predviđena za sanaciju cesta u sklopu aglomeracije i tako u sinergiji uspjeli urediti ulice u visokom standardu – sve su proširene na 5.5 metara, uredili smo nogostupe i biciklističke staze gdje je bilo moguće, definirali zelene površine, a sva su kućanstva dobila besplatno asfaltirane prilaze svojim dvorištima. Mogu s ponosom reći da je asfaltirano i uređeno više od 95% svih ulica u Sračincu i Svibovcu Podravskom, a da će tih nekoliko posto biti uređeno vrlo uskoro. Mnogo je još toga odrađeno u protekloj godini, uređena je osnovna škola, intenzivno se radi na uvođenju optičkog interneta, imamo jedinstvene projekte preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka dojke i prostate, a s ponosom mogu reći da je naš park Velika graba zaživio u punom sjaju i da je primjer mnogim drugim sredinama kako treba urediti javni prostor. Ničeg ovog ne bi bilo bez tima kojem sam na čelu, hvala svim djelatnicima Općine Sračinec, posebno veliko hvala pročelniku Sandru Miku, predsjedniku Općinskog vijeća Krunoslavu Lukačiću, članovima Općinskog vijeća, kao i svim mještanima koji nas podržavaju” – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Za doprinos Općini Sračinec dodijeljena su javna priznanja sljedećim osobama i udrugama: Vito Lukačić, Ante Kovačić, Marko Levanić, Leona Juriša, Laura Hublin, Gabrijela Krobot, Marin Sambolek, Teodora Hublin, Mia Crnčec, Udruga “Kap dobrote”, Udruga „Konj moj prijatelj“, Erik Kovačić, Dejan Kučko, Neven Sambolec, Teodora Liber Kos, Emili Šobak i Danijel Borović.

Ovdje sam još prije 30 godina dolazio poslom i sjećam se kako su izgledala vaša naselja. I dalje često posjećujem Sračinec i Svibovec Podravski i vidim kakve su promjene doživjeli. Mogu sa sigurnošću reći da je ovo najuređenija općina naše županije. Sve projekte radite zato da bi ljudi ovdje ostali. Ovdje se radi veći vrtić, ovdje se rade stambeni prostori, rade se stanovi, ovdje život teče dalje. Kao Županija ćemo i dalje pratiti vaše projekte” – u ime Varaždinske županije prisutne je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

U ime gradonačelnika i načelnika prisutne je pozdravio Marijan Škvarić, gradonačenik Lepoglave, u ime saborskih zastupnika Predrag Štromar, a u ime središnje državne vlasti državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Iza nas je izazovna godina, ali to nije utjecalo na naše rezultate. Uz komunalne projekte koje radimo i koji su u planu radimo i na projektima koji su nadogradnja standardu građana općine Sračinec. Tu prije svega mislim na projekte koje popularno nazivamo Smart City pa smo tako u sklopu tog projekta odradili javnu LED rasvjetu, koja ima mogućnost smanjenja razine osvjetljenja ovisno o dobu noći, što se pokazalo izrazito bitno sada u vremenu kada su energenti poskupjeli. Također su postavljene interaktivne pametne oglasne ploče, info kiosci, kojima se upravlja iz općine pa tako mještani mogu pratiti aktualne vijesti iz općine. Uz to olakšali smo našim sumještanima da online mogu predati razne zahtjeve, od npr. prijave za novorođenu djecu do rezervacije društvenih domova i slično. Intenzivno razmišljamo i o budućim projektima, te nam je u planu iskoristiti potencijal rijeke Drave pa zajedno s Gradom Varaždinom i Općinom Petrijanec planiramo realizaciju projekta Drava Europska Amazona. U sklopu tog projekta planiramo uređenje biciklističkih staza, definiranje rafting ruta, trim staza, izgradnja interpretacijskog centra, u koji bi se smjestio akvarij sa dravskim ribama” – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec Krunoslav Lukačić.

U posjet općini Sračinec ponovno su došli dragi gosti iz Mađarske, točnije iz mjesta Hrvatski Židan, u kojem Gradišćanski Hrvati stoljećima čuvaju tradiciju hrvatskog jezika i običaja, a s kojim je Općina Sračinec pobratimljena.

Mimohod i Plac na Gmajni

U subotu se i nebo napokon smilovalo i kiša je stala, pa su se predviđeni programi mogli nastaviti prema planu. Maruševački kuburaši označili su početak defilea folklornih skupina kroz Sračinec, od škole do parka Velika graba. Nakon defilea sve su se skupine predstavile kratkim programom u parku. Nastupili su konjanici iz Udruge “Konj moj prijatelj”, Varaždinske mažoretkinje, KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog, KUD Vidovec, KUD Anka Ošpuh iz Ludbrega i ženski zbor Stellarium iz Cestice. Cijeli program odvijao se u organizaciji KUD-a Zavičaj Sračinec pod stručnim vodstvom Darka Aukera.

Predivno nedjeljno jutro označilo je i početak tradicionalnog Placa na Gmajni, koji organizira Udruga žena Preslica iz Sračinca pod vodstvom Stanke Miko. Na njemu se okupilo mnoštvo izlagača rukotvorina, poljoprivrednih proizvoda, hrane i slično. Održana je i odlično posjećena likovna kolonija, izložba malih životinja, a u organizaciji Trakošćanskih streličara posjetitelji su se mogli okušati u streličarstvu. No sve je najviše od svega privlačio miris srakarskog gulaša koji pripremaju kuhari i kuharice s područja općine Sračinec. Upravo po njima, općina Sračinec je nadaleko poznata, ima čak tri zlatna kuhara, a oni su zajedno sa svojim kolegama dva dana pripremali gulaš koji je besplatno podijeljen posjetiteljima “placa”. Uz ukusan obrok i druženja završili su još jedni Dani Miholja u Sračincu.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    U Osnovnoj školi Tužno otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj

      U Osnovnoj školi Tužno danas je svečano otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj. Uređena je i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole, a riječ je o globalnom standardu u obrazovanju iz područja računalstva i informatike. Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo. - Unutar mjesec dana smo u tri navrata bili prvi u Hrvatskoj. […]

    today15/04/2024 6

    0%