play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Radovi na aglomeraciji u Varaždinskim Toplicama idu kraju

U petak je u Varaždinskim Toplicama održan sastanak na temu sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice te su obiđeni radovi.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić i direktor Varkoma Željko Bunić.

Projekt aglomeracije obuhvaća područje grada Varaždinskih Toplica i naselja Tuhovec, Lukačevec Toplički, Svibovec i Jalševec Svibovečki. Izgradnjom i rekonstrukcijom sustava odvodnje te izgradnjom pročistača postići će se usklađivanje Aglomeracije Varaždinske Toplice s Okvirnom direktivom o vodama i Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda s ciljem očuvanja dobrog stanja voda, zaštite života i zdravlja ljudi te zaštite vodnih ekosustava.

Uz to, projekt u sklopu kojeg će se izgraditi i rekonstruirati sustav odvodnje u ukupnoj dužini od 12.402 metara te izgraditi pročistač otpadnih voda kapaciteta 6.500 ES i drugog stupnja pročišćavanja izgradnje pet precrpnih stanica te retencijskog bazena pozitivno utječe na razvoj turizma i zdravstvenog turizma na području Varaždinskih Toplica.

Kako je naglasila gradonačelnica Ratković izgradnja sustava sanitarne odvodnje i pročistača je pri samom kraju, a zahvaljujući dobroj koordinaciji s Hrvatskim vodama, Varkomom, te nadzorom i izvođačima svi radovi izvode se prema planiranoj dinamici.

-Mi smo jedan mali grad koji se želi baviti turizmom i tome teži, a aglomeracija je jedan od preduvjeta. Intenzivno radimo na uređenju našeg grada u grad s četiri zvjezdice od kojih je jedna već završena, a druga je pri kraju – poručila je gradonačelnica rekavši kako je ovo preduvjet za razvoj zdravstvenog turizma i za ono još važnije, ostavljanje nečeg zelenog i ekološkog budućim generacijama.

 

Prvi pročistač u Varaždinskoj županiji i izgradnja sanitarne odvodnje trebali bi biti gotovi sredinom iduće godine čime će se cijela priča zaokružiti.

 

Župan Stričak istaknuo je kako se na području Varaždinske županije trenutno grade tri aglomeracije što je dokaz da se vodi iznimna briga o zaštiti okoliša.

 

– Upravo je aglomeracija bitna za očuvanje vode i tla. Iako su se tijekom izvođenja radova pojavili problemi, kao što su klizišta i imovinsko – pravni odnosi zahvaljujući timskom pristupu radu i dobrim namjerama došlo je do rezultata koji su već sada vidljivi – zaključio je župan Stričak.

Primarna uloga Hrvatskih voda u ovakvim projektima bilo je povlačenje sredstava iz EU fondova, naglasio je zamjenik Vukmirić istaknuvši kako je od 60 potpisanih ugovora ukupne vrijednosti 25 milijardi kuna 14 milijardi kuna bespovratnih sredstava.

– Među tih 60 projekata je i Aglomeracija Varaždinskih Toplica i zaista moram izraziti veliko zadovoljstvo što se ovaj projekt privodi kraju, zahvaljujući izuzetnoj sinergiji izvođača i partnera – rekao je Vukmirić te napomenuo kako ovaj projekt predstavlja velik iskorak za Varaždinsku županiju.

 

Direktor Varkoma Bunić kazao je kako vrijednost ovog projekta iznimno važnog projekta kako za Varkom, tako i za Grad Varaždinske Toplice i cijelu Varaždinsku županiju iznosi oko 70 milijuna kuna s PDV-om. Istaknuvši zadovoljstvo zbog odličnog pristupa i sinergije svih dionika ovog projekta zahvalio je Varaždinskoj županiji koja je omogućila da radovi teku neometano.

 

Kako je pojasnio Bunić, pročistač bi sa svojim probnim radom trebao krenuti sredinom siječnja kako bi se u roku od šest mjeseci vidjelo što je napravljeno i kako funkcionira.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Župan Stričak u Općini Cestica s načelnikom Korotajem o zajedničkim projektima na području Općine

  U sklopu posjeta Općini Cestica, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak se u sjedištu općine susreo s načelnikom općine Mirkom Korotajem i njegovim suradnicima, predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, ujedno i županijskim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, te djelatnicima Jedinstvenog Upravnog odjela. Sastanku su nazočili i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, njegov pomoćnik ,ujedno i županijski vijećnik Krunoslav Lukačić, općinska vijećnica Sandra Županić, Tomislav Sokolić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela […]

  today29/05/2024 1

  0%