Radio Megaton

6. Kolovoz 2020.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 09 Lipanj 2014

Dogovor postignut, no "Varaždinski biciklisti" će mirni prosvjed ipak održati

 

Varaždin je grad bicikala, te je upravo po tome, uz barok i cvijeće, najpoznatiji. No, stupanjem na snagu Odluke o uređenju prometa na području Varaždina odnosno proširenjem pješačke zone, Varaždin je sve manje grad bicikala, a sve više grad pješaka. Tome su se, međutim, oštro usprotivili brojni Varaždinci, organiziravši se u Facebook grupu „Varaždinski biciklisti“ koja okuplja gotovo 4.100 članova.  Svi oni nezadovoljni su gradskom odlukom o zabrani vožnje biciklom, pa su zatražili sastanak s gradonačelnikom Goranom Habušem. Sastanak je i održan danas prijepodne, a kako kaže jedan od pokretača FB grupe Goran Lepen, bio je i više nego produktivan. Dogovoreno je da se sporna odluka ponovo stavi na dnevni red Gradskog vijeća, te da se odluka ponovo formulira u obliku od prije kada se prometovati nije smjelo samo najužom gradskom jezgrom. Gradonačelnik Goran Habuš kaže kako ne pamti kada je neka gradska odluka izazvala takav interes, priznajući također kako je zbog preopširnog dnevnog reda svima koji su bila na prošloj sjednici Gradskog vijeća ova odluka prošla neopravdano nezapaženo. Grad Varaždin uvijek sluša svoje građane, pa je tako i bilo ovaj put kada su za stol sjeli biciklisti i gradski čelnici. „Prečesto donosimo odluke i 'krojimo' pravila prema onima koji ih ne poštuju, zaboravljajući one koji su savjesni. Mislim da je ovo dobra inicijativa kojom ćemo odluku vratiti na staro, a opet ona područja koja su ugroženija, ostaviti kao sigurnosne zone“ – izjavio je Habuš. Facebook grupa „Varaždinski biciklisti“ koja je u samo tri dana okupila više od 4 tisuće 100 članova pokretač je ove inicijative, a na tragu svoga uspjeha razmišljaju i o osnivanju udruge koja bi ponajprije štitila prava biciklista, ali i provodila edukacije, istaknuo je Lepen.

Unatoč postignutom dogovoru s gradonačelnikom, biciklisti će ipak večeras održati mirni prosvjed. Kako bi pokazali da nisu zanemariv broj građana, „Varaždinski biciklisti“ će se okupiti danas u 18 sati na početku pješačke zone u Pavlinskoj ulici kod Coning centra odakle će gurati svoje bicikle do Trga ispred gradske vijećnice. 

O inicijativi koja je digla na noge/pedale varaždinske bicikliste poslušajte opširnije u emisiji "Kaj ima" u 15 sati, te u Vijestima dana u 17 sati i 45 minuta.