Radio Megaton

19. Rujan 2020.
Flash Player is missing from your browser
Subota, 06 Srpanj 2019

Polaznici ljetnog gimnastičkog kampa treniraju s petim juniorom svijeta

Varaždinski Gimnastički klub „Vindija“ održava ljetni gimnastički kamp, a s malim gimnastičarima trenira peti junior svijeta, Mateo Žugec. Upravo je taj rezultat, posljednji u nizu ostvarenja ovog renomiranog kluba, skrenuo pozornost i na varaždinsku sportsku gimnastiku.

GK „Vindija“ ima tri sekcije – mušku i žensku sportsku te ritmičku gimnastiku. „Muška i ženska sportska gimnastika trenira u prostoru u najmu u Rakovčevoj ulici, a ritmička gimnastika na Srednjoškolcu. Brojka vježbača se mijenja, ali imamo oko 250 djece u klubu. Organiziramo dva gimnastička kampa, zimski i ljetni. Trenutno je u ljetnom kampu 20-ak djece. Ne radi se isključivo gimnastika, ali smo bazirani na gimnastičkim elementima. Specijaliziramo neke stvari koje se na treningu zbog puno djece ne mogu napraviti, a uz to imamo i penjanje i plivanje“, pojašnjava predsjednik kluba, Andrej Ilić.

Trener, Emil Šanjek, dodaje da su rezultatski na vrhunskoj razini među olimpijskim sportovima, kao i u profesionalizmu svih uključenih u klub. „Na državnoj razini smo među prva tri kluba. Što se tiče djelovanja kluba, sve je na našim leđima, članova kluba. Opremu imamo osiguranu za treninge. „Vindija“ nam pomaže, nešto Grad i Zajednica sportskih udruga. U najmu smo prostora, troškovi su veliki. A ne možemo kupiti opremu za vrhunska natjecanja“, kaže Šanjek.

No u GK „Vindija“ uspijevaju osigurati dobre uvjete za trening svojim natjecateljima te se postižu odlični rezultati. Tako se senior Vinko Kirinić bori za nastupe na natjecanjima Svjetskog kupa i prošle je godine bio 9. na Svjetskom kupu u Turskoj. Uz juniora Matea Žugeca tu su i dvojica natjecatelja na parteru, a radi se i s mlađima, tako da klub ima natjecateljski i rezultatski kontinuitet. A posljednji veliki rezultat – peto mjesto na konju s hvataljkama na Svjetskom juniorskom prvenstvu u mađarskom Győru – još jednom je opisao sam Mateo Žugec. „Na Svjetsko prvenstvo išao sam s bolom u lijevom ručnom zglobu pa nismo puno očekivali. Nisam ni održao vježbu na spravi prije polaska. Zglob se nekako sredio prije kvalifikacija. Uspio sam odraditi kvalifikacijsku vježbu, za ocjenu 12,866, bez bola u zglobu i osigurao finale kao osmi. Atmosfera je bila predivna zato jer su moji Varaždinci došli navijati, bilo ih je 40. Na prvenstvu je bilo 156 natjecatelja iz 60 zemalja. Dvorana je odlična, ugodna za nastup, uvjeti za trening vrhunski, sve sprave puta četiri, što je bitno na velikim natjecanjima jer nas je puno. Na dan finala sam bio jako uzbuđen, ali istovremeno i opušten jer sam znao da sam to već prošao. Vježbu sam odradio čisto, najbolje kako sam mogao. Dobio sam ocjenu 13,000 koja je rezultirala petim mjestom. Jako malo je nedostajalo do medalje, jedno malo širenje nogu na koje nisam mogao utjecati. Ali nije mi žao“, opisuje Žugec koji se već sprema za sljedeće natjecanje. „Sad se spremam za Europsku olimpijadu mladih koja će se održati u glavnom gradu Azerbajdžana, Bakuu, od 21. do 27. srpnja. Očekujem ulazak u finale i onda ciljamo medalju. Naravno, i da ruka bude OK“, najavljuje Mateo te dodaje da će to biti prvi od dva nastupa u Azerbajdžanu jer će iduće godine, njegove zadnje juniorske, tamo biti i Europsko prvenstvo u toj uzrasnoj kategoriji.