Radio Megaton

19. Rujan 2020.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 01 Srpanj 2019

I Varaždin domaćin sudionicima međunarodne humanitarne utrke Freedom Charity Run

Grad Varaždin u subotu je bio domaćin atletičarima – trkačima, sudionicima međunarodne humanitarne utrke Freedom Charity Run koja se odvija pod motom „We run, we serve!“ (Mi trčimo, mi služimo!) Podsjetimo, trkači su u srijedu krenuli iz Gdanjska, a do cilja u talijanskom Milanu u koji bi trebali stići 6. srpnja, pretrčat će ukupno 1050 kilometara. Na tom putu prolaze kroz Poljsku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, a Varaždin je jedan od domaćina uz Beč, Bratislavu, Veneciju, Ljubljanu, Zagreb, Trst, Veronu i Milano.

Dio puta od Čakovca do Varaždina pratili su ih atletičari iz Atletskog kluba Varaždin i Trkačkog kluba Marathon 95. Po izlasku iz Čakovca priključila im se skupina od desetak atletičara, a nakon prelaska mosta na Dravi pridružilo se i tridesetak varaždinskih trkača. Svi zajedno dotrčali su do središnjeg varaždinskog Trga kralja Tomislava gdje im je priređen svečani doček.

„Bili smo ovdje prije nešto više od dva mjeseca i čvrsto smo odlučili da će jedna od naših stanica na putu do cilja biti Varaždin. Zahvaljujemo na lijepom dočeku, a posebno hvala trkačima koji su nam se ovdje pridružili. Ovom utrkom obilježavamo 30. godišnjicu pada komunizma u Europi, odnosno 30. godišnjicu slobode, ali je također važna i humana strana priče – skupljamo novac za djecu Ruande i hvala vam što nam u tome pomažete”, izjavio je Mariusz Szeib, predsjednik Helathy Family Foundation, jedan od trkača entuzijasta iz Poljske.

Trkače je na varaždinskom Korzu u ime Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina dočekala stručna savjetnica u Zajednici, Anica Sitar.

„Ovih šest trkača u deset će dana proći kroz sedam zemalja, a naš im je Varaždin prva stanica u Hrvatskoj i mi smo ponosni što su odabrali naš grad. Budući da utrka ima humanitarni karakter, poljski trkači u suradnji s Lions klubovima zemalja kroz koje trče skupljaju sredstva za djecu Ruande, a dio sredstava ostaje u svakoj od zemalja kroz koje trče”, istaknula je Sitar i dodala: „To je doista lijepa gesta, a Grad Varaždin je pomogao akciju kupnjom 50 majica koje su danas nosili svi varaždinski trkači u pratnji naših gostiju”.

Doček trkača-humanitaraca organizirao je Grad Varaždin, a dobrodošlicu im je poželio zamjenik gradonačelnika, Zlatan Avar, koji je istaknuo zadovoljstvo što su odabrali Varaždin kao jednu od stanica i dodao: „Ovi trkači imaju doista plemenit cilj i treba ih u tome podržati, a zadali su si težak zadatak jer kilometraža nije mala. Ovaj je događaj na neki način uvertira u Ekipno atletsko prvenstvo druge lige Europe koje će se u kolovozu održati u Varaždinu. Stazu smo uredili, pripreme su gotove i možemo reći da sport doista živi u Varaždinu u punom zamahu”.

Vrijedi istaknuti da su se u organizaciju dočeka, uz Grad Varaždin i Zajednicu sportskih udruga, uključili Lions klubovi Varaždin i Milennium, a svoj su doprinos organizaciji dali i djelatnici međimurske i varaždinske policije.