Radio Megaton

26. Siječanj 2021.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 13 Siječanj 2021

Općina Maruševec raspolaže budžetom većim od 25 milijuna kuna

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj krajem prošle godine uz pridržavanje epidemioloških mjera, donesen je Proračun Općine Maruševec za 2021. godinu u visini od 25.126.000,00 kuna. U odnosu na Proračun za 2020. godinu, radi se povećanju od 5,6 milijuna kuna.

U obrazloženju Proračuna za 2021. godinu načelnik Općine Maruševec Damir Šprem istaknuo je kako je prošlogodišnji proračun bilo puno lakše pripremiti nego ovogodišnji. „Proračun smo pripremili u cilju maksimalne realizacije planiranih projekata i prihoda. Naravno, sve potrebe koje će se pojaviti tijekom iduće godine nastojat ćemo realizirati iako je jako malo konkretnih informacija iz ministarstava oko planiranih raspisivanja natječaja i financijskih pomoći u idućoj godini. U pripremi jednog od najviših Proračuna Općine Maruševec u zadnjih 11 godina vodili smo se dosadašnjim rezultatima ali i najavama o novom programskom razdoblju Europske unije 2021.-2027., kako bismo privukli što više sredstava iz domaćih i europskih institucija koje znamo kako i imamo gdje realizirati“, rekao je načelnik Damir Šprem, te naglasio da je u 2021. godini usprkos pandemiji bolesti COVID-19 osigurano financiranje bitnih programa za razvoj zajednice, s posebnim naglaskom na razvoj temeljne komunalne infrastrukture, zaštitu okoliša, poslovnu konkurentnost i zapošljavanje, ali i obrazovanje.

Kao i svake godine, najveći dio Proračuna planirano se izdvojiti za investicije u komunalnu infrastrukturu, i to 10.5 milijuna kuna, dok kroz program javnih potreba u društvenim i srodnim djelatnostima, Općina Maruševec i ove godine pokazuje socijalnu osjetljivost. Važno je istaknuti osiguravanje sredstava za sufinanciranje ekonomske cijene dječjih vrtića od 800 kuna kao direktnu pomoć obiteljima i kućanstvima, dok za program razvoja civilnog društva Općina Maruševec planira i ove godine izdvojiti 370 tisuća kuna. Proračun i dalje prati sve socijalne potrebe u Općini Maruševec kroz sufinanciranje prehrane toplog obroka učenika slabijeg imovinskog stanja, nabavu radnih bilježnica, stipendije i školarine, demografske mjere i naknade roditeljima za novorođene bebe, školu plivanja, prijevoz školaraca, darove za djecu, naknade umirovljenicima, pomoć osobama s invaliditetom, produženi boravak te pomoć staračkim domaćinstvima za odvoz smeća.

Općina Maruševec je i u 2021. godini osigurala potrebna sredstva za financiranje kapitalnih projekata poput sanacije prometnica, nerazvrstanih cesta i klizišta na području Općine, proširenje i uređenje groblja u Maruševcu, kao i izvođenje radova odvodnje oborinskih voda na pet lokacija. -U protekle 3 godine, maksimalno smo posvećeni privlačenju dodatnih proračunskih sredstava iz ministarstava, institucija i europskih fondova, pomoću kojih smo dosad realizirali brojna vidljiva ulaganja na području Općine. Tako će biti i ove godine. Kroz navedene izvore planiramo modernizirati javnu rasvjetu, energetski obnoviti Društveni dom u Druškovcu, izgraditi reciklažno dvorište, provoditi projekte Europa za građane i Promocija zdravlja i prevencija bolesti te nastaviti s projektom Razvoja širokopojasnog pristupa internetu, ali i prijaviti se za sufinanciranje projekta Pametne općine te izgradnju Kulturnog centra Maruševec i adaptaciju Etno kuće Maruševec, koju smo tijekom 2020. godine u prvoj fazi zaštitili od daljnjeg propadanja, pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša koji ističe da je Općina Maruševec uz pomoć vanjskih izvora u zadnje tri godine realizirala zahvate i projekte vrijednosti 12 milijuna kuna!

U cilju razvijanja poslovne konkurentnosti gospodarskog sektora i povećanja zapošljavanja, Općina Maruševec i u ovoj će godini dodijeliti bespovratne potpore kroz Program potpora za malo i srednje poduzetništvo te za poljoprivredni i turistički sektor. Jedan je to od programa za koji su građani prošle godine pokazali veliki interes uz Program poticanja mladih obitelji za ostanak na području Općine Maruševec, koji direktno utječe na demografsku sliku Općine i daje konkretne rezultate. Prošle je godine 13 obitelji zatražilo i ostvarilo navedenu bespovratnu potporu, stoga je i ove godine 250 tisuća kuna osigurano za mlade obitelji koje kupuju nekretninu ili adaptiraju postojeću.