Radio Megaton

23. Listopad 2020.
Flash Player is missing from your browser
Petak, 16 Listopad 2020

Priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom životu” Verici Pantaler iz "Svibovečkog zvona"

Povodom Svjetskog dana seoskih žena, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije i ove je godine organiziralo dodjelu priznanja "Ženska kreativnost u ruralnom životu".

Povjerenstvo ovo priznanje dodjeljuje od 2006. godine, a cilj je istaknuti osobitosti seoskih žena, kao i njihove uloge u društvu i zajednicama u kojima žive.

Na ovogodišnji su natječaj pristigle četiri kandidature, među njima dvije s područja Varaždinskih Toplica. Naime, gradonačelnica Dragica Ratković je, sa željom da i na ovaj način naglasi ulogu, važnost i trud žena s topličkog područja, za nagradu predložila Biserku Vudrag, predsjednicu udruge Biserna dolina iz Grešćevine i Vericu Pantaler, predsjednicu Udruge žena Svibovečki zvon iz Svibovca.

Udruga žena Svibovečki zvon djeluje od 2013. godine, a njezina predsjednica Verica Pantaler, dobitnica ovogodišnjeg priznanja za žensku kreativnost u ruralnom životu, ističe da je iznimno ponosna na sve rezultate koje su dosad postigle.

-Da nije naših članica, ne bih ni ja bila ovdje, ali posebno zahvaljujem našoj gradonačelnici na kandidaturi i obećajem da ćemo se i dalje truditi opravdati povjerenje i zalagati se za bolji položaj žena u našoj zajednici – kazala je dodavši:

-Prije nego smo se mi pojavile i registrirale kao udruga, naša je zajednica bila u zimskom snu, a vidjeli smo da doista ima potencijala kad je riječ o aktivnostima žena. Mnoge se od njih zalažu za očuvanje tradicije, naših starih običaja i zanata, ali i za čuvanje okoliša i odlučile smo se angažirati i doprinijeti svojim radom boljem životu u zajednici te registrirati udrugu. U našoj je djelatnosti, osim očuvanja kulturne baštine, promoviranje našeg mjesta, briga o zajednici i okolišu. Ima mnogo žena koje su zaista marljive, samo treba prepoznati njihov rad i naći ljude koji će ih potaknuti i predložiti.

Srećom, toplička gradonačelnica Dragica Ratković upravo je to učinila.

-Na našem je području mnogo žena koje su marljive i uspješne u onome što rade, a posebno mi je drago što ih se mnogo učlanilo u udruge pa tako organizirano, zajedničkim snagama, djeluju na dobrobit cijele zajednice – kaže gradonačelnica.

-Cijela ta udruga, sve njezine članice, jako su vrijedne i od svog su osnivanja doista mnogo napravile za svoje mjesto. Čuvaju tradiciju, raznim priredbama koje organiziraju promoviraju stare običaje sela Svibovec, izdale su razglednicu svog mjesta, uredile prvo pravo dječje igralište s certifikatom u Hrvatskoj, organiziraju humanitarne, volonterske i razne druge akcije. Svakodnevno ulažu puno ljubavi i truda u sve što rade, doprinose svom zavičaju na razne načine i ova je vrijedna nagrada došla u prave ruke – zaključila je Dragica Ratković.

Priznanje „Ženska kreativnost u ruralnom životu” Verici Pantaler je na svečanosti održanoj u četvrtak u Županijskog palači u Varaždinu uručila predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vlasta Cindrić, a svečanosti su nazočili i zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, ujedno i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović te vijećnik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Željko Bedeković.

Svojim je nastupom događanje uljepšao KUD „Toplice” iz Varaždinskih Toplica.