Radio Megaton

23. Listopad 2020.
Flash Player is missing from your browser
Petak, 16 Listopad 2020

Čak 53 nova slučaja zaraze, od sutra na snazi nove mjere!

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Što se tiče izvora zaraze, u 31 slučaju radi se o bliskim, obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 22 osobe izvor zaraze nepoznat. Kod 3 osobe radi se o osobama starije životne dobi, 8 ih je školska populacije, a kod ostalih radi se o radno aktivnom stanovništvu. Četiri nove osobe su hospitalizirane.

Kako je na pojedinim privatnim okupljanjima u ivanečkom kraju došlo do veće izloženosti i slijedom toga je detektirano više pozitivnih osoba, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije predložilo je za stanovnike tog područja pojačani oprez i pojačane epidemiološke mjere s naglaskom na izbjegavanje nepotrebnih okupljanja, odgodu predviđenih organiziranih manifestacija i događanja, te striktno pridržavanje uputa HZJZ-a.

Jednako tako je zbog naglog povećanja broja novooboljelih na području Varaždinske županije, prema Nacionalnom stožeru od strane Županijskog stožera upućen prijedlog Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere na području Varaždinske županije, a koji uključuje sljedeće preporuke:

-          javna događanja, priredbe, manifestacije i ostala društvena okupljanja smiju se održavati jedino uz pridržavanje svih općih i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a

-          na svadbenim obredima i svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba

-          na ostalim privatnim događanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba

-          preporuka umirovljenicima da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba

-          zabranjuju se izlasci korisnika domova za starije i nemoćne izvan prostora objekata i dvorišta

-          posjeti pokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su isključivo u dvorištu objekta, a mogu trajati najviše 30 minuta

-          posjeti nepokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su u zatvorenim prostorima domova, najviše 15 minuta, a istovremeno može biti samo jedna osoba

Možemo potvrditi da je Županijski stožer prije slanja ovog priopćenja zaprimio i Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koja potvrđuje da se navedene mjere uvode i da stupaju na snagu 17. listopada.

O tome koliko je situacija ozbiljna govori sama činjenica da u posljednjih 14 dana imamo jednak broj oboljelih kao i u prvih 6 mjeseci od pojave koronavirusa u našoj županiji zajedno.

Zbog velikog broja novih slučajeva i velikog broja kontakata koji se kontinuirano i povećavaju, naša Epidemiološka djelatnost je došla u situaciju da više ne može dovoljno brzo provoditi epidemiološku obradu. Dolazi i do sve većeg pritiska na primarnu zdravstvenu zaštitu, posebno na liječnike obiteljske medicine, a zbog sve većeg broja slučajeva s nepoznatim izvorom zaraze raste i opasnost proboja u bolnički sustav, što bi sigurno utjecalo na mogućnost pružanja svih potrebnih zdravstvenih usluga.

Bez obzira kakav stav pojedine grupe imaju prema ovom koronavirusu, činjenica je da trenutni razvoj situacije utječe na kvalitetu života svih nas, dok istovremeno i sami imamo mogućnost u određenoj mjeri utjecati na sprječavanje širenja ove pandemije. Stoga apeliramo da u danima kojima su pred nama izbjegavate nepotrebna veća okupljanja i budete posebno oprezni. – poručio je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Imamo i postupanje u jednoj novoj srednjoškolskoj ustanovi, koja je u cijelosti prešla na online nastavu.

Što se tiče Opće bolnice Varaždin, uključujući i službe u Novom Marofu i Klenovniku, u mjeri samoizolacije nalazi se ukupno 47 djelatnika zbog kontakta sa pozitivnom osobom unutar i van bolničkog sustava, a osmero ih je pozitivno. Radi se o dva liječnika, jednom nezdravstvenom djelatniku i petero ostalih zdravstvenih djelatnika. Za sada nemamo prijenosa zaraze unutar bolničkog sustava.

U istom razdoblju evidentirano je 10 oporavaka pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 183, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 14 osoba, a na liječenju kod kuće 169 osoba.

U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi preko 1.000 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.