Radio Megaton

6. Kolovoz 2020.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 13 Kolovoz 2019

Mnoštvo građana prisjetilo se žrtve branitelja Dražena Šešeta i Ivice Cecelje

U nedjelju je u organizaciji DVD – a Gačice i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec, te suorganizaciju HVIDR-e Ivanec, u Margečanu i Gačicama održan „4. Memorijal sjećanja na poginule hrvatske branitelje Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju – Gačice 2019“.

Program obilježavanja započeo je svečanim mimohodom od parkirališta do Draženovog i Ivičinog groba, a nastavljen polaganjem buketa i paljenjem svijeća, te molitvom koju je na groblju u Margečanu, pred 70-ak nazočnih, predvodio vlč. Alojzije Pakrac. Počast Draženu i Ivici odali su članovi njihovih obitelji, zatim saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Lucija Rodeš, dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak, dogradonačelnik Novog Marofa Ivan Tuk, predsjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca Ksenija Sedlar Đunđek, predstavnici DVD – a Gačice, UDVDR Ogranka Ivanec, Udruge veterana 2. GBR Grom, HVIDR-a Ivanec, Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, mještani Gačica i drugi. Svečanost na groblju u Margečanu izvedbom duhovnih i domoljubnih pjesmama uveličao je Zbor mladih „Margaretske krijesnice“. Manifestacija je nastavljena u školi u Gačicama gdje je 50-ak nazočnih u ime organizatora pozdravio Juraj Vincek, a u svojim pozdravnim riječima predsjednik DVD Gačice Franjo Piskač, uz ostalo je rekao kako mu je drago da je njihova inicijativa prerasla u događaj kojemu svake godine nazoči sve više mještana Gačica i gostiju i izrazio uvjerenje u nastavak tradicije. Potpredsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije i predsjednik Ogranka Ivanec Ljudvek Cikač ponovno je izrazio veliko zadovoljstvo suradnjom s DVD – om Gačice i mještanima na ovom projektu, a posebice uključivanjem Grada Novog Marofa u ovaj memorijal, istaknuvši divljenje velikoj žrtvi koju već godinama ponosno podnose obitelji poginulih hrvatskih branitelja, najavivši za iduću godinu održavanje dijela memorijala i u Završju, rodnom mjestu Ivice Cecelje.

Dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak, uz pohvalu organizatorima što na ovaj način obilježavaju sjećanje na Dražena, s puno emocija prisjetio se druženja s njim u periodu kada su igrali nogomet u Nogometnom klubu Ivančica u Ivancu. Paljak je izrazio posebno zadovoljstvo velikim odazivom mladih na memorijal, te najavio kako će se on iduće godine održati u obnovljenoj školi, s obzirom na to da će uskoro krenuti energetska obnova, a sve s ciljem da što više mladih ostane u ovom kraju, kako bi se ostvarile težnje za koje se i Dražen borio i dao svoj život.

Nastavak započete suradnje u svom je govoru najavio je i zamjenik gradonačelnika Novog Marofa, Ivan Tuk, a saborski zastupnik Anđelko Stričak prisjetio se velike uloge Varaždinske županije u Domovinskom ratu. Stričak je pohvalio organizaciju, a posebno UDVDR Ogranak Ivanec, koji, kako je rekao, s velikim entuzijazmom radi na promicanju vrijednosti i istine o Domovinskom ratu.

Potom je edukativni tim UDVDR Ogranka Ivanec održao polusatnu powerpoint prezentaciju o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec i Varaždinske županije u Domovinskom ratu, koja je izazvala neskrivene simpatije nazočnih i dobila brojne pohvale za način i formu na koju je prezentirala brojne važne povijesne detalje. Manifestacija se nastavila na obližnjem sportskom kompleksu otvaranjem izložbe starog, te uporabnog novca kolekcionara i hrvatskog branitelja Martina Lukavskog, kao i autentične vojne opreme, koji edukacijski tim UDVDR Ogranak Ivanec koristi u svojim predavanjima u školama Varaždinske županije. Izvedena je zatim tradicionalna vatrogasna vježba gašenja vatre pjenom i vodom, odraslih članova DVD – a Gačice. Odigrane su i dvije revijalne nogometne utakmice. U prvoj su se sastala djeca iz Gačica i NK Ivančica, kojima je dožupan Paljak poklonio nogometnu loptu, a potom i tradicionalna memorijalna nogometna utakmica DVD Gačice – UDVDR Ogranak Ivanec, u kojoj je rezultat bio 4:3 za domaćina. Natjecalo se i u belotu, u kojem je prvo mjesto pripalo timu iz Udruge veterana Grom, drugo Lovačkom društvu Šumski zec Margečan, a treće DVD – u Gačice. Nakon službenog dijela programa, oko 200 nazočnih nastavilo je s neformalnim druženjem.

U organizaciji memorijala pomagale su obitelji Dražena Šešeta i Ivice Cecelje, Mjesni odbor Gačice i mještani Gačica, a pokrovitelj manifestacije bio je Grad Novi Marof i Varaždinska županija. Dražen Šešet poginuo je 8. kolovoza 1991., a Ivica Cecelja točno 4 godine kasnije, 8.8.1995.