Radio Megaton

6. Kolovoz 2020.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 29 Svibanj 2019

Edukativne šetnje Židovskim grobljem u Varaždinu

U četvrtak, 30. svibnja u sklopu manifestacije „Tjedan upoznavanja groblja Europe“ koja se odvija u mnogim gradovima Hrvatske i cijele Europe, u Varaždinu će biti organizirane edukativne šetnje Židovskim grobljem. Tog dana u dva navrata, u 14 i u 15 sati građani će moći prošetati grobljem u pratnji povjesničara Milivoja Dretara te saznati nešto više o nastanku groblja, pogrebnim običajima, posljednjem počivalištu poznatih varaždinskih ličnosti te o obnovi groblja. U skladu je to sa nastojanjima organizatora manifestacije Tjedan upoznavanja groblja Europe koja se održava  diljem Europe tokom mjeseca svibnja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Židovsko groblje trenutno nije dostupno javnosti, no Grad Varaždin dobio je od Ministarstva kulture 70.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za grobnu kuću kako bi se u njoj uredio interpretacijski centar židovske kulture i Židovskog groblja. Također je Grad Varaždin dobio 185 tisuća kuna za obnovu sjevernog pročelja Sinagoge, dok je u proračunu grada za tu namjenu  osigurano 900.000 kuna.

Nakon otvaranja izložbe Židovi i Zagreb koju je organizirala Židovska općina Zagreb i predstavnik židovske manjine Zagreb, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Grada Varaždina te zajednički organizirane izložbe Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varaždin nastavak je to aktivnosti posvećenih židovskoj kulturi u Varaždinu kojima se podiže svijest o njenoj važnosti  za razvoj cijelog grada. Izložba Židovi i Varaždin otvorena je do petka 31. svibnja kada će u 18 sati biti organizirano stručno vodstvo.