play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Pogoršanje stanja sigurnosti u prometu i savjeti za poboljšanje

U prvih pet mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća, te broja poginulih osoba i lako ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje 2019. i 2020. godine. Broj teško ozlijeđenih osoba na razini je 2019. godine, te manji u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Tijekom prvih pet mjeseci 2021. godine došlo do povećanja ukupnog broja prometnih nesreća za 19% u odnosu na 2019. godinu i 65% u odnosu na 2020. godinu.

Također, broj smrtno stradalih osoba veći je za 100% u odnosu na 2019. godinu i za 4 osobe u odnosu na 2020. godinu, dok je broj teško ozlijeđenih osoba na razini 2019. godine i za 35 % manji u odnosu na 2020. godinu. Broj lako ozlijeđenih osoba veći je za 6% u odnosu na 2019. godinu i 71% u odnosu na 2020. godinu.

Negativan trend smrtnog stradavanja, nastavljen je i u mjesecu lipnju 2021. godine kada su u prometnim nesrećama smrtno stradale dvije osobe. Iz navedenog proizlazi da je tijekom 2021. godine (do 30.6.2021.) u prometnim nesrećama smrtno stradalo 6 osoba, dok su u istom razdoblju 2020. godine u prometnim nesrećama poginule dvije osobe.

Analitičkim praćenjem podataka utvrđeno je kako su u prometnim nesrećama s poginulim osobama u 2021. godini smrtno stradala 4 vozača motornih vozila (2 vozača osobnog automobila, 1 vozač motocikla i 1 vozač traktora), 1 vozač bicikla i 1 pješak.

Najveći broj navedenih prometnih nesreća dogodio se zbog ljudske pogreške, a glavni uzroci nesreća su nepropisna i neprimjerena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno kretanje vozila kolnikom, nepropisno pretjecanje te nepropisno skretanje.

Kao kritične prometnice iskazuju se državne ceste D2 i D35, a najveći broj prometnih nesrećama dogodio se u četvrtak i subotu.

U cilju suzbijanja i zaustavljanja nepovoljnog trenda događanja teških prometnih nesreća koje za posljedicu imaju smrtno stradavanje osoba, Policijska uprava varaždinska planira u narednom razdoblju sljedeće:

  • provođenje dodatnih preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na suzbijanje prekršaja koji u značajnijoj mjeri ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa,
  • kontinuirano provođenje represivnih aktivnosti po nadzoru prekršaja vezanih uz brzinu i alkohol na dionicama cesta koje se statistički iskazuju kao potencijalno opasne za događanje teških prometnih nesreća,
  • provođenje aktivnosti prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima,
  • posebna pozornost i postupanje usmjeriti će se na sigurnost najrizičnijih i najranjivijih sudionika u cestovnom prometu (pješaci, mladi vozači, mopedisti, motociklisti, biciklisti, djeca, starije osobe)

Za provedbu navedenih aktivnosti policijski službenici će koristiti svu raspoloživu tehniku za nadzor prometa (uređaje za mjerenje brzine, alkotestiranje, video kamere, ANPR uređaj).

Svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se utječe na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti samo poduzimanjem mjera policije, ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Savjeti sudionicima u prometu

– vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

– brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

– poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– ne koristite mobitel tijekom vožnje,

– koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

– pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

– pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

– prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

– biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Novi rekordi u turizmu Varaždinske županije: u 2023. ostvareno čak 19 posto više noćenja

    Varaždinska županija ostvarila je u 2023. godini nove rekorde u turizmu: više od 246.000 noćenja turista, što je čak 19 posto u odnosu na prethodnu godinu. Istaknuli su to danas na konferenciji za novinare u Županijskoj palači predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije, župan Anđelko Stričak i direktor TZ-a Goran Mališ, kojima se pridružio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen. - Nakon što smo 2022. oborili […]

    today17/01/2024 14

    0%