Radio Megaton

24. Svibanj 2019.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018

Poštanske marke s motivima Špancirfesta i Varaždina odaslane u svijet

U optjecaj su danas puštene prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski turizam – Varaždin“. Na markama nominalne vrijednosti 3,10 kuna prikazan je prizor sa Špancirfesta te crkva svetog Nikole, zaštitnika grada Varaždina. Autor izdanja je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a marke su oblikovane prema fotografijama Marija Romulića i Dražena Stojčića. U povodu izdavanja prigodnih poštanskih marki, Turistička zajednica grada Varaždina u suradnji s Hrvatskom poštom danas priprema i cjelodnevno događanje na Trgu kralja Tomislava. Na varaždinskom Korzu sve do 18 sati građani mogu razgledati prigodnu mini izložbu – „Varaždin na poštanskim markama“, dok u prigodno uređenom poštanskom uredu - kućici mogu dobiti besplatnu prigodnu razglednicu s motivima grada i Špancirfesta, te ju isto tako, besplatno, s porukama i pozdravima iz Varaždina, kao i prigodnim izdanim markama i žigom prvog dana poslati u svijet. 

Hrvatska pošta će u 2018. godini izdati ukupno 21 izdanje prigodnih poštanskih maraka, a serija prigodnih poštanskih maraka na temu Hrvatski turizam posvećena je upravo Varaždinu i najpoznatijoj varaždinskoj kulturno turističkoj manifestaciji, Špancirfestu.

Budući da Hrvatska pošta program izdavanja prigodnih poštanskih maraka planira i priprema više godina unaprijed, Turistička je zajednica grada Varaždina u suradnji s Varaždinskim klubom kolekcionara, te uz podršku Grada Varaždina i Varaždinske županije, još prije dvije godine Hrvatskoj pošti uputila prijedlog da se jubilarno 20. izdanje Špancirfesta obilježi izdavanjem prigodne poštanske marke, te da se uz Špancirfest u seriju poštanskih maraka Hrvatski turizam uključi i grad Varaždin.

Uz prigodne poštanske marke, Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, a izdavanje prigodnih maraka prati i prigodni žig prvog dana, koji će danas i sutra biti u uporabi u poštanskim uredima Varaždin i Zagreb.