Radio Megaton

22. Travanj 2019.
Flash Player is missing from your browser
Petak, 13 Travanj 2018

Varaždinski maturanti prvi će državnu maturu iz izbornih predmeta pisati u Ispitnom centru

Učenici završnih razreda srednjih škola iz Varaždinske županije će prvi u Hrvatskoj ispite državne mature iz najviše 15 izbornih predmeta u ljetnom roku polagati na jednom mjestu, u Ispitnom centru Varaždin, a ne kao dosad u matičnim školama. Riječ je o pilot-projektu na razini Republike Hrvatske, a čiji cilj je racionalizirati i rasteretiti škole te ispitne koordinatore pri organizaciji polaganja državne mature. 

U Županijskoj palači u Varaždinu je održan radni sastanak ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maje Jukić i njezinih suradnika sa zamjenikom župana Tomislavom Paljakom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom, predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimirom Mihalincem te ispitnim koordinatorima i ravnateljima srednjih škola. Ukupno 879 maturanata iz osam varaždinskih srednjih škola prijavilo se za polaganje ispita iz jednog od 15 izbornih predmeta na ljetnom roku. Nakon što se matura iz izbornih predmeta osam godina održavala u matičnim školama, bez obzira na to je li pojedini predmet pisalo, primjerice, pet ili 50 učenika, u Varaždinskoj županiji je pokrenuta inicijativa za provedbu ispita državne mature na jednom ispitnome mjestu, u jednom ispitnom centru. Pokrenuo ju je Zvonimir Lončar, ispitni koordinator s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, zajedno s drugim kolegama koordinatorima.

Na temelju toga je Nacionalni centar pokrenuo pilot-projekt ispitnog centra koji će biti u Prvoj gimnaziji Varaždin.  “Ovaj pilot-projekt će na ljetnom roku državne mature donijeti unapređenje procesa te će u ovoj županiji donijeti financijske i vremenske uštede. To ne bismo mogli napraviti bez škola, koje su same izrazile inicijativu, kao ni bez podrške osnivača, Varaždinske županije, a uz to nam je veliku podršku dao i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Iza cijelog projekta stoji i podrška te suradnja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Nadam se da će to donijeti dobrobiti u samoj provedbi, pri čemu treba istaknuti da sama organizacija nije bila nimalo jednostavna i iza nas je puno aktivnosti i priprema. U ostale županije ćemo krenuti isključivo na dobrovoljnoj bazi, te ćemo projekt provoditi tamo gdje postoji podrška lokalne zajednice“ – rekla je Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U pilot-projekt je uključeno osam srednjih škola koje djeluju na području grada Varaždina: Prva gimnazija Varaždin, Druga gimnazija Varaždin, Medicinska škola Varaždin, Gospodarska škola Varaždin, Srednja strukovna škola Varaždin, Elektrostrojarska škola Varaždin, Strojarska i prometna škola Varaždin te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin. Na sastanku je potpisan i Sporazum o suradnji između NCVVO-a, Varaždinske županije te srednjih škola uključenih u pilot-projektNa državnoj maturi obavezni predmeti su hrvatski jezik, matematika i strani jezik, a u jednom roku učenici mogu birati maksimalno šest izbornih predmeta, no u prosjeku biraju jedan do tri predmeta. Fizika je među maturantima osam varaždinskih škola u ovom ljetnom roku najpopularniji izborni predmet. Za taj predmet se prijavilo 214 od 879 maturanata, a slijede biologija, psihologija i kemija. Najmanji interes je za etiku, glazbeni i logiku, za koji su se prijavila po dva učenika, te vjeronauk za koji se prijavio jedan učenik.