Radio Megaton

16. Listopad 2018.
Flash Player is missing from your browser
Četvrtak, 30 Studeni 2017

Održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina

U Gradskoj je vijećnici održana prva sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina. Na sjednici se raspravljalo o stanju sigurnosti u proteklom razdoblju, o provedenim aktivnostima u prvih deset mjeseci ove godine, te o planu aktivnosti u narednom razdoblju.

U prvih deset mjeseci na području Grada Varaždina zabilježeno je 665 kaznenih djela što je za 3% manje u odnosnu na prošlu godinu kada je zabilježeno 689. Prema strukturi najveći broj odlazi na opći kriminalitet poput krađa, razbojništva i prijevara i na to otpada 65% počinjenih djela, te se ove godine bilježi 432 kaznena djela iz te domene što je 16% manje nego prošle godine. Što se tiče gospodarskog kriminaliteta bilježi se  porast od 114%, prošle godine 50, ove 107 kaznenih djela. Iz domene organiziranog kriminaliteta bilježi se smanjenje za 17%, droga je u povećanju za 13%, odnosno prošle godine 62, ove godine 70 kaznenih djela. Bilježi se i pad broja kaznenih djela iz domene kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Također je zabilježeno smanjenje u prometu za 12 %. Što se tiče razriješenosti kaznenih djela na području Grada Varaždina, ono iznosi 65% što je manje nego prošle godine, točnije od 10 kaznenih djela riješi se 7 kaznenih djela, dok 3 ostaju nerazriješena, no i dalje su u domeni policijskog postupanja. Bilježi se smanjenje prometnih nesreća za 4%, a prometne nesreće su se smanjile zbog poboljšanja prometne infrastrukture koja se poboljšala u zadnjih godinu dana na području grada Varaždina. Što se tiče stanja javnog reda i mira u prvih deset mjeseci  zabilježeno je 273 prekršaja što je za 25% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Radi se o prekršajima tuče, vike, vrijeđanja, pijančevanja i vandalizma, a načelnik Bosak rekao je kako će u cilju sprječavanja prekršaja javnog reda i mira i dalje intervenirati oko ugostiteljskih objekata jer tokom noćnih sati u centru grada u tranzitu između ugostiteljskih objekata dolazi do buke i vike, te buđenja stanara.

Na kraju sjednice načelnik Policijske postaje Varaždin Krešo Bosak rekao je kako „temeljem statističkih podataka smatramo da je stanje sigurnosti na području Policijske postaje Varaždin zadovoljavajuće, a tome doprinosi rad ovog Vijeća za prevenciju“- zaključio je načelnik Bosak.