Radio Megaton

19. Listopad 2018.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 22 Studeni 2017

Službeno otvorena Prva školska televizija na Elektrostrojarskoj školi

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, službeno je otvorena i predstavljena Prva školska televizija, jedinstveni i prvi takav projekt u Hrvatskoj. Novouređeni studio, kao i režiju, montažu, grafičku radionicu te novu opremu županu Radimiru Čačiću, zamjeniku Tomislavu Paljaku i pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavu Huđeku te novinarima predstavili su sami učenici zajedno s ravnateljem Elektrostrojarske škole Igorom Kosom, voditeljem projekta Tiborom Bünom i voditeljicom Prve školske televizije Valentinom Šinjori.

Župana Čačića su učenici pozvali u novi studio i intervjuirali ga. Zanimalo ih je što radi u slobodno vrijeme, bi li pristao glumiti u jednom od njihovih filmova, a i kakav je bio učenik. Voditeljima, Lari Oreški i Lovri Cmrečaku, otkrio je da je bio „totalni štreber“.

„Iz svega sam imao odličan, a nikad u životu nisam pao ispit. Znate da sam studirao arhitekturu, a diplomirao sam u prvom predroku kao prvi u svojoj generaciji“ – ispričao je župan, koji je učenicima bez zadrške rekao da bi pristao i na snimanje filma. U grafičkoj radionici, koju je obišao na kraju, učenici su mu poklonili kalendar nastao zahvaljujući novom digitalnom printeru vrijednom 120.000 kuna. Prva školska televizija djeluje u okviru Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika, a u opremu je uloženo 1.029.119,90 kuna, od čega je Varaždinska županija izdvojila 65 posto ili 674.057,02 kune. U potpunosti je opremljena za pretprodukciju, snimanje i montažu, odnosno za rad u svim fazama izrade kraćih i dokumentarnih filmova, kao i snimanje nastavnih materijala poput pokusa i vježbi. Prvu Školsku televiziju trenutno se može pratiti u gradu Varaždinu putem kabelske mreže "Magić Telekoma" koji je besplatno ustupio opremu i kanal. Osim kanala, sve emisije objavljuju putem Youtube kanala.

 Prva školska TV je nastala kao rezultat projekta „Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji“, koji je završen u svibnju 2016., a cilj je bio uvođenje novog izbornog predmeta studijske produkcije da bi se četverogodišnji smjer medijski tehničar uskladio s potrebama tržišta rada. “Mi imamo kurikularnu reformu koja živi. Nismo čekali da nam je netko napiše, nego smo u suradnji sa Županijom i lokalnom zajednicom sve napravili sami. U glavnoj ulozi su naši učenici koji ovdje rade, a toliko im je dobro da ih morate tjerati van iz škole. Poanta je da školujemo mlade ljude koji su spremni za tržište rada, ali i za život“ – rekao je ravnatelj Igor Kos. Ove godine je Varaždinska županija, koja je osnivač škole, osigurala sredstva za najvredniju opremu: 12 iMAC računala vrijednih 124.812 kuna, projektor za EPSON i platno od 85.000 kuna, dva TV sharpa za režiju vrijedna 5.075 kuna, kao i printer za digitalni tisak za grafičku radionicu vrijedan 120.237 kuna. Zahvaljujući tome, kao i preuređenju TV studija koje je završilo u listopadu ove godine, a što je vlastitim sredstvima financirala Elektrostrojarska škola (49.501 kuna), Prva školska televizija u potpunosti je opremljena. Treba napomenuti i da je preostalih 35 posto ili 355.062 kuna osigurano putem projekta Zaklade Hrvatska za djecu (70.873,51 kn) , ESF projekta Novi kurikulumi (215.000 kn), projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja (13.000 kuna) i vlastitih prihoda Elekstrojarske škole (56.189,37 kn). Prva školska televizija je započela suradnju s Varaždinskom televizijom, koja njihove emisije "Izgradi šareno" i "Školski tjednik" emitira u svojem programu. Da rade kvalitetno, potvrđuje, primjerice, da ih je za izradu filma angažirao i Dječji vrtić Varaždin, a njihovi autorski filmovi osvajaju nagrade. Nikola Vnučec i Patrik Šavor dvaput su zaredom osvojili prve nagrade na državnim natjecanjima iz područja multimedije i audiovizualnih tehnologija, a igrani film "Vrba" (Vida Žagar) i dokumentarni film "Milijun dana umjetnosti" (Nikola Vnučec) odabrani su za 22. Filmsku reviju mladeži i 10. Four River Film Festival, koji su održani u rujnu 2017.