Radio Megaton

19. Listopad 2018.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 15 Studeni 2017

Gradonačelnik Čehok ponovo uveo kolegije

Danas je održan prvi kolegij gradonačelnika Varaždina. Naime, gradonačelnik Ivan Čehok u cilju postizanja što veće transparentnosti rada gradske uprave te u skladu sa svojom nekadašnjom praksom, pozvao je novinare da prate i izvijeste javnost o temama i zaključcima te odlukama o kojima se raspravljalo na kolegiju.

Na samom početku gradonačelnik je prisutne izvijestio da će vijećnici na sljedećoj sjednici raspravljati o prijedlogu odluke o suradnji između Grada Vukovara i Grada Varaždina. Ideju da se sklopi Povelja o prijateljstvu s Vukovarom dali su branitelji, a ako prijedlog prođe očekuje se potpisivanje povelje, od strane gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka i Vukovara Ivana Penave, na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Varaždina 6. prosinca.

Gradonačelnik je govorio i o tekućim poslovima kojima se grad bavi poput građevinskih radova i obnove objekata. Odnosno, najavljeno je kako će se obnoviti objekt bivšeg Kina Sutjeska, odnosno Kina Dom u Kukuljevićevoj ulici. Ideja je da se u Kino Dom smjesti Kreativna industrija, odnosno Park kreative u kojem bi se okupljali kreativci iz raznih područja, a jedan od glavnih ciljeva je vraćanje ljudi u središte grada. Procijenjena vrijednost izrade dokumentacije za ovaj projekt je 195.000 kuna + PDV, a okvirna procjena svih radova je 8 milijuna kuna, no radi se o 1.400 m2 u centru grada, a obnovila bi se sva 3 kata.

Zatim je u planu obnova bivšeg Centra Tomislav Špoljar u Graberju koji je dan na upravljanje udrugama. Zgrada nije energetski obnovljena te je potrebna adaptacija. U planu je da se u prizemlje zgrade smjesti Dnevni centar za osobe s posebnim potrebama. Gradonačelnik je istaknuo kako postoji potreba za prostorom koji bi bio namijenjen osobama s posebnim potrebama, a prostor u Graberju je idealan. Najavljeno je i kako će se Društvo Naša djeca Varaždin preseliti u obnovljene prostore, a bit će raspisan natječaj na koji će se moći javiti ostale Udruge koje će željeti koristiti spomenute prostore. Vrijednost radova u Graberju 33 procijenjena je na 495.000 kuna, a plan je da će do siječnja ili veljače zgrada biti obnovljena. Dječji vrtić Varaždin, objekt Gortanovu također očekuje energetska obnova, točnije sanirat će se krovište. Procijenjena vrijednost radova je 570.000 kuna, a za taj iznos će se skinuti krov i zamijeniti kompletna konstrukcija, napravit će se izolacija i zbrinuti salonitne ploče kojima je do sada objekt bio prekriven. Također će se sanirati krovište koje prokišnjava na 6. osnovnoj školi Varaždin. Škola je raspisala natječaj, a vrijednost radova se procjenjuje na 124.000 kuna. U planu je i obnova stolarije na Prenoćištu za beskućnike. Promijenit će se unutarnja i vanjska vrata, prozori i klupčice, a vrijednost ovih radova procijenjena je na 36 tisuća kuna bez PDV-a, a radovi će biti gotovi kroz dva tjedna.

Na kolegiju je bilo riječi i o stanju nezaposlenosti na području grada Varaždina. Spomenimo samo kako je 31. prosinca 2016. godine broj nezaposlenih osoba prijavljenih na HZZ iznosio 1.355, dok podaci od 31. listopada ove godine bilježe pad nezaposlenosti u ovih deset mjeseci za 30%, točnije na HZZ je prijavljeno 1.039 nezaposlenih osoba. Bilo je riječi i o ponovnom oformljenju Savjeta mladih. Djelovanje Savjeta mladih je nužno jer mladi najbolje znaju s kojim problemima se suočavaju njihovi vršnjaci te koje su njihove potrebe. Na natječaj se prijavilo 10 kandidata, a rezultati se očekuju uskoro jer će već početkom prosinca novoizabrani članovi sudjelovati na Nacionalnoj konferenciji Savjeta mladih u Samoboru. Gradonačelnik Čehok je najavio kako će kolegiji postati ustaljena praksa, a održavat će se svaka dva tjedna, a sve u cilju da se javnost pravovremeno obavijesti o radu gradske uprave i o tekućim i planiranim projektima. Uz novinare, kolegiju su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Sandra Malenica i Zlatan Avar, te svi pročelnici upravnih odjela Grada Varaždina.