Radio Megaton

21. Veljača 2019.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 02 Srpanj 2018

Održana 13. biciklijada „Šic na bic“

Novomarofska biciklijada, 13. po redu popularni „Šic na bic“, ove je subote okupila više od 200 biciklista i rekreativaca koji su se uputili na 40-ak kilometara dugu rutu. Biciklijada je tradicionalno započela na Trgu hrvatske državnosti u Novom Marofu, a obišla je Granu, Gornje i Donje Makojišće, dolinu rijeke Lonje kroz Breznički Hum, Butkovec i Krščenovec sve do Breznice. Nakon toga nastavila se prema Visokom kroz Vinično i Kračevec te Sudovec kroz koji se stiglo do cilja ovogodišnje biciklijade, streljane SK Termika u Možđencu.

Nakon utrke, koja je doživjela svoje 13. izdanje, jedan od organizatora, predsjednik udruge Mladi za Marof, Jakov Sić, prisjetio se njenih početaka. „Sve je prije 13 godina krenulo od par entuzijasta koji su rekreativno vozili bicikl i odlučili u sklopu udruge Mladi za Marof organizirati veću biciklijadu. Prva je bila „Tour de grah“ i bilo je manje od stotinu vozača. Mislim da smo napravili dobar posao i da samo možemo rasti iz godine u godinu. Bliži nam se 15. obljetnica za koju pripremamo malo bolje i veće stvari“ – najavio je Sić. Inače, po dolasku na odredište, kod streljane SK Termika u Možđencu, za sve sudionike organiziran je ručak i zabavni sadržaji. Među sudionicima je i ove godine bio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Istaknuo je novomarofsku bicikliajdu kao jednu od zahtjevnijih. „Možemo slobodno riječi da je riječ o jednoj ozbiljnijoj biciklijadi, budući da je trasa duga 40 km. Nije kao one male biciklijade od par kilometara, stoga ne samo da je riječ o simboličnom poticanju ljudi na bavljenje sportom i vožnjom biciklom, nego se nakon te vožnje, dobrim dijelom i uspona, čovjek dobro i izmori, pa onda to pozitivno utječe na zdravlje. Za one koji možda manje treniraju i vježbaju ovo je i poticaj da se počnu baviti sportom“ – kazao je Jenkač.

„Šic na bic“ i ove je godine održan u organizaciji udruge Mladi za Marof, uz potporu Grada Novog Marofa te Biciklističkog kluba Maraton Beciklin. Ovogodišnja biciklijada održana je pod sloganom „Pusti lajk i sjedni na bajk“.