Radio Megaton

7. Srpanj 2020.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 14 Siječanj 2020

Obilježena 120. obljetnica otvaranja Opće pučke učione u Vidovcu

Na zgradi ambulante u Vidovcu, uz kratak, prigodan program otkrivena je spomen-ploča povodom obilježavanja 120. obljetnice otvaranja Opće pučke učione u Vidovcu.

Opća pučka učiona započela je s radom davne 1899. godine u zgradi današnje ambulante. Za samu zgradu, njezinu uporabu i namjenu vezani su mnogi zapisi u tadašnjem tisku. Kako su godine prolazile tako se promijenila lokacija škole, a bivša je zgrada dobila drugu svrhu i namjenu. Zahvaljujući obitelji Smerke iz Cargovca i nekolicini mještana, općinskom načelniku i njegovom zamjeniku 120. obljetnica otvaranja Opće pučke učione svečano je obilježena. Tom je prilikom načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo kako „školstvo u Vidovcu ima dugu tradiciju. Ovo je bila prva javna zgrada gdje je počelo osnovnoškolsko obrazovanje. Inače niz godina u Šijancu je postojala privatna učionica. Ove obrazovne ustanove su imale jako veliku važnost u obrazovanju žitelja Općine Vidovec.“ – istaknuo je načelnik Hranić. Inicijatorica nastanka spomen ploče je Mira Smetke koja je prilikom otkrivanja spomen-ploče rekla „proslavljanje ove 120 obljetnice je samo jedan segment u stoljetnom razvoju školstva u Vidovcu. Spominje se da je Vidovec imao prvog učitelja već u 17. stoljeću. Međutim 100 godina nakon njegove smrti u vidovcu se nije ništa događalo i moralo je proći dosta vremena da se pristupi sistematiziranom obrazovanju u vidovečkoj općini“. Smerke je dodala kako je zgrada bila u funkciji do obnove Zadružnog doma u Vidovcu.

Nakon otkrivanja spomen ploče, u holu Osnovne škole Vidovec otvorena je izložba fotografija Mire i Zlatka Smerke na temu povijesti osnovnoškolstva u Vidovcu.

Osim načelnika Općine Vidovec Brune Hranića i njegovog zamjenika Dubravka Zavrtnika, prilikom otkrivanja spomen-ploče i otvorenja izložbe u školi bili su prisutni i predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec, ravnatelj Osnovne škole Vidovec Predrag Mašić te općinski vijećnici i mještani.