Radio Megaton

24. Siječanj 2020.
Flash Player is missing from your browser
Petak, 12 Srpanj 2019

Šest Cestičanki brine o 24 starija i osamljena sumještana

Općina Cestica uključila se u program Zaželi, jedan od najhvaljenijih projekata u Hrvatskoj. Radi se o višestruko korisnom programu u sklopu kojega se zapošljavaju teže zapošljive skupine žena čije je posao brinuti se o svakodnevnim potrebama starijih sumještana.

Općina Cestica se javila i prošla na natječaju za dodjelu bespovratnih 1,4 milijuna kuna iz Europskog socijalnog onda, a koji je raspisalo Ministarstvo rada i socijalne skrbi. Nositelj projekta je Općina Cestica, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Varaždin.

Na natječaj za rado mjesto gerontomaćice javilo se šest nezaposlenih Cestičanki i sve su one posao i dobile. Ukupno brinu o 24 korisnika, a starijim sumještanima u samačkim domaćinstvima pomažu u poslovima čišćenja i obavljaju kupnje, vode korisnike na liječničke preglede, uređuju okućnicu. Ovi su zadaci propisani u opisu posla, no korisnicima projekta je najvažnije ono što birokracija ne spominje, razgovor - složile su se cestičke gerontomaćice u izjavama za medije nakon početne konferencije programa održane ovaj tjedan. Konferencija je bila dobra prilika i za podjelu diploma o završenoj edukaciji za posao gerontodomaćice, koju su odslušale i polagale u Čakovcu. Gerontodomaćice iz Cestice imaju sličnu profesionalnu priču. One mlađe nisu nakon završetka školovanja uspjele pronaći posao, a one starije su u nekom trenutku otale bez posla i bile dio statistike o nezaposlenim ženama koje što su starije to teže pronalaze posao. Za njih su osigurani novi bicikli te radna odjeća i obuća, a na raspolaganju su dva nova usisivača i ostale potrepštine.

U ovom je trenutku osiguran novac za 30 mjeseci posla, odnosno za 24 mjeseca rada gerontodomaćica, no načelnik Cestice Mitko Korotaj već sad najavljuje vjerojatni nastavak projekta. „Ili ćemo se javljati na sve buduće natječaje ili, u slučaju da natječaja ne bude, pronaći način da ove žene ostanu zaposlene, a naši stari i usamljeni sumještani ne budu sami i ostavljeni. Ljudi se u Cestici neće bojati živjeti i ostarjeti, a cilj je jedan – učiniti da umjesto da odlaze, mlade obitelji doseljavaju u Cesticu. I imaju povjerenje da će im lokalna uprava biti partner uvijek na raspolaganju – rekao je načelnik Mirrko Korotj.

Voditeljica projekta Zaželi u Cestici je Marina Dukarić.