Radio Megaton

2. Lipanj 2020.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 11 Lipanj 2019

Na Poslovnom uzletu ivanečki poduzetnici saznali novitete u poslovanju

U Hotelu Orion u Horvatskom, u utorak 11. lipnja, održan je „Poslovni uzlet“ u sklopu obilježavanja Dana Grada Ivanca, a u suradnji s Poslovnim dnevnikom i Večernjim listom, a okupio je brojne poduzetnike, obrtnike, vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i druge zainteresirane građane koji su imali prilike saznati više o problematici parafiskalnih nameta i e-poslovanju, a i o novoj zakonskoj obvezi.

Nakon pozdravnih govora koje su održali glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić i pomoćnica ministra pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Ivana Soić, uslijedila je prezentacija Brownfield investicije na području Grada Ivanca o čemu je govorila direktorica poslovne zone Ivanec Lana Labaš, a odnosi se na mogućnosti privatnog ulaganja i prenamjeni napuštene Varteksove hale u novi proizvodni pogon.

Održana je panel diskusija „U fokusu poduzetnika – problematika parafiskalnih nameta i e poslovanje“ u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić , predstavnici Službe za elektroničko poslovanje Ministarstva gospodarstva i Odjela za mala i srednja poduzeća pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca te pojedini domaći poduzetnici. Tom je prilikom gradonačelnik Batinić rekao „radi se o neporeznim davanjima. Prije 2 godine Vlada je donijela niz poreznih rasterećenja koja se tiču ne samo građana nego i poduzetnika. Cilj je da se olakša i pojeftini poslovanje samih poduzetnika.“ I dodao kako je činjenica da je za razvoj ne samo Hrvatske nego i Europske unije potrebna porezna reforma i redefiniranje poreznih politika.

Održana je i stručna radionica pod nazivom Nova zakonska obveza od 1. srpnja: e račun – kako ga uvesti i primijeniti u poslovanju. O toj temi je govorila pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta Ivana Soić, a ona je navela „ kako bi e-račun mogao funkcionirati mi već godinu i pol educiramo gospodarstvenike, organizirali smo veliki broj radionica i u direktnom smo kontaktu s gospodarstvenicima. Pokušavamo pružiti što je moguće više informacija kako bi gospodarstvenici bili upoznati s alatima koji su im na raspolaganju i kako bi što jednostavnije poslovali“- rekla je Soić.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević u svom je govoru također istaknuo kako „svako rasterećenje gospodarstva predstavlja veliki poticaj razvoju malih i srednjih poduzetnika, odnosno micanje parafiskalnih nameta ostavlja im prostora ili za daljnja ulaganja, povećanje plaća ili daljnji razvoj biznisa.“ - zaključio je Nišević.