Radio Megaton

2. Lipanj 2020.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 15 Svibanj 2019

Problem debljine djece potrebno je sustavno rješavati

Nastavljajući s kampanjom „Grad Lepoglava – Prijatelj djece“, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač sudjelovao je u Zaboku na savjetovanju „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ koje je okupilo preko stotinu eminentnih stručnjaka i sudionika iz cijele Hrvatske.

Savjetovanje su organizirali Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u sklopu projekta „Zdravo i fino“, a sve sa svrhom kako si se ukazalo i upozorilo na problem debljine u djece te mobiliziralo stručnu i širu javnost kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati.

- Na savjetovanju smo čuli puno informacija o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Zabrinjavaju i opći rizici debljine po zdravlje, ali čuli smo i primjere dobre prakse kako bi zajedničkim snagama utjecali na promjene u usvajanju zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevenciji debljine u djece. Vidim i naš grad, naše škole i vrtiće u jednoj takvoj aktivnosti poput projekta „Zdravo i fino“, a sve u smjeru globalne kampanje zdravih gradova koju kanimo provoditi lokalno „Lepoglava – Zdravi grad“ – spomenuo je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Analiza 146.857 mjerenja visine i tjelesne mase djece u dobi od 2 do 8 godina ukazuje da se učestalost pretilosti značajnije povećava u dobi između 5. i 8. godine života. Reprezentativnost i količina prikupljenih podatka može biti temeljem za planiranje preventivnih aktivnosti, kako prema djeci najmlađih dobnih skupina tako i prema njihovim roditeljima i ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Prema istraživanju „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“ 35% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, što je poražavajući podatak uzmemo li u obzir da je 2003. godine bilo 21% djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Dječaci su danas značajnije deblji od djevojčica, njih 39% ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, dok u tu kategoriju spada 31% djevojčica. Također, najveći postotak dječaka s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom zabilježen je u jadranskoj regiji, njih 42%, dok je najviše djevojčica s debljinom u kontinentalnoj regiji, njih 35%.

CroCOSI istraživanje ukazuje na još neke značajke koje pomažu u objašnjavanju razloga zbog kojih su današnja djeca sve deblja. Svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji vlastitim automobilom. Također, više od trećine djece ne sudjeluje u sportskim ili plesnim aktivnostima. Više od polovice djece, njih 56%, dva ili više sati radnim danom provede gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje.

- Svi ovih podaci navode na potrebu mobilizacije stručne i šire javnosti kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati. Odgojno-obrazovne ustanove, nevladine udruge i lokalna zajednica treba pružiti snažnu i konkretnu potporu programima prevencije pretilosti, kao i programima promocije pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti djece i mladih te davanju podrške roditeljima u razvijanju pravilnih prehrambenih navika u obitelji. Sredstva javnog priopćavanja imaju važnu zadaću prenijeti poruke struke roditeljima i djeci – zaključuje Kovač.