Radio Megaton

2. Lipanj 2020.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 14 Svibanj 2019

Pripremno stanje obrane od poplava i dalje na snazi

Na branjenom području 20 jučer je u 11 sati radi obilnih padalina i prognoze o njihovu trajanju i intenzitetu, a radi porasta vodostaja u rijeci Bednji, Plitvici i njihovim pritocima, uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava na sektoru A.

Kako je priopćeno iz Hrvatskih voda, poduzeto je niz aktivnosti kako bi se povećao protok Bednje i Plitvice, a izrađivali su se i zečji nasipi. Jučer od 9 do 12 sati podignute su zapornice na branama u Kučanu Ludbreškom i Velikom Bukovcu u cilju povećanja protoka Bednje, između 14 i 15 sati zatvorene su zapornice na kanalima Brezje i Potok, te Varteksovog kanala u cilju sprečavanja prodora vode iz korita rijeke Plitvice u zaobalje, dok je u Hidroing dopremljeno i 18 m3 pijeska za punjenje vreća za izradu zečjih nasipa. Na potoku Pojatno postavljeno je oko 300 vreća s pijeskom za zaštitu objekta na farmi ovaca, a ujedno je bagerom prokopan bajpas radi evakuacije vode u polje. Zbog neadekvatnog propusta došlo je do razlijevanja potoka Ivanečka Željeznica kod ugostiteljskog objekta te je poplavljena županijska cesta, a zbog premalih profila oborinskih kanala i kanala odvodnje same ceste ista je bila poplavljena na više mjesta. Na desnoj obali rijeke Bednje kod naselja Muričevec kraj Lepoglave postavljani su zečji nasipi radi zbog zaštite objekata izgrađenih kraj same obale rijeke. Ukupno je dostavljeno 18 kubika pijeska i 1000 komada vreća. U Jalkovcu su postavljani zečji nasipi na desnoj i lijevoj obali u Plitvičkoj ulici radi zaštite obiteljskih kuća i okućnica, a postavljeno je i u pričuvi je 16 kubika pijeska i 1000 vreća. Za općinu Vidovec dostavljeno je 8 kubika pijeska i 500 vreća za obranu naselja Tužno od potoka Tužno. Za općinu Beretinec dostavljeno je 50 vreća s pijeskom radi zaštite od plavljenja potoka Beretinec u Ulici bana Jelačića. Osim toga po 8 kubika dopremljeno je i u Margečan na lokaciju etno udruge kod mosta na rijeci Bednji, te u Beletinec na lokaciju novog vrtića. Također, radi izlijevanja potoka Beletinec poplavljena je županijska cesta u Beletincu. Oko 18 sati kod mosta na rijeci Plitvici u Kućanu Gornjem stvoren je nanos koji je kasnije strojno uklonjen, a očišćeni su i nastali čepovi na mostovima i branama u Velikom Bukovcu, Kućanu Ludbreškom, Ludbregu, Hrastovljanu i Šemovcu.

Tijekom noći oborine su prestale, te je došlo do stagnacije i pada vodostaja rijeke Bednje i Plitvice i njihovih pritoka. S obzirom da se po prognozi očekuju daljnje padaline, pripremno stanje na području cijelog branjenog područja BP 20 Mali sliv „Plitvica-Bednja“ ostaju na snazi. Tijekom današnjeg dana ne očekuju se značajnije oborine - 2 l/m2 dok za sutra, 15. svibnja službena prognoza Aladin predviđa oborine 36 l/m2. Inače, u zadnjih 48 sati palo je oko 60 l kiše po m2.

 

Foto: arhiva