Radio Megaton

18. Kolovoz 2019.
Flash Player is missing from your browser
Četvrtak, 07 Veljača 2019

Marija i Matej Žiher iz Svibovca Podravskog proslavili 70. godišnjicu braka

Doživjeti više od 90 godina i pri tome sačuvati relativno dobro zdravlje, uspije samo rijetkima. No doživjeti tako duboku starost u pratnji svojeg supružnika i dočekati čak 70. godišnjicu braka - to doživi izuzetno malo parova. Upravo tu, 70. godišnjicu braka, proslavili su Marija i Matej Žiher iz Svibovca Podravskog, mjesta u općini Sračinec. Za njihov jubilej posjetili su ih načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić te Nada Liber, ispred udruge Kap dobrote.

„Iako sam načelnik Općine Sračinec već dugi niz godina, ovo je prvi put da jedan par slavi 70. godišnjicu braka. Gospodin Matej je svojim djelovanjem zadužio ovaj kraj i na svemu mu od srca hvala. On je kroz čitav život bio aktivan u zajednici, bio je predstavnik Svibovca Podravskog, Sračinca i Hrašćice u ondašnjoj skupštini i puno je pridonio razvoju ovih mjesta kao predsjednik Mjesne zajednice. Na primjer, u vrijeme izgradnje hidroelektrane 70. godina, uspio je dovesti prvi asfalt u Svibovec Podravski. Bio je aktivan vatrogasac, pomagao u izgradnji prvog vatrogasnog doma, bio je aktivan cijelog života i podredio svoj život za zajednicu. - rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec. U ime Općinskog vijeća Općine Sračinec, bračnom su paru Žiher predani priznanje i prigodni darovi. Bila je ovo prilika da se rada s gospodinom Žiherom sjeti i Nada Liber. „1995. godine kad su se osnivala Socijalna vijeća po općinama i gradovima, ja sam bila jedna od onih koji su radili na njihovom osnivanju. Dobila sam članove koji su zastupali Svibovec Podravski i Sračinec. Između njih je bio i gospodin Matej Žiher. Već tada je on bio u ozbiljnim godinama, ali na svako je naše druženje i sastanke dolazio biciklom. I nije dolazio zbog sebe - donosio je informacije kome u Svibovcu Podravskom treba pomoć, uvijek je odisao izuzetnom empatijom i osjećajem za druge ljude. U dva mandata smo surađivali, a sudbina je htjela da se susretnemo opet kada smo s udrugom Kap dobrote počeli obilaziti naše sumještane starije od 80 godina. Drago mi je da je tako dobar čovjek doživio ovakav jubilej zajedno sa svojom suprugom.“ - rekla je Nada Liber.

Vitalni bračni par blagoslovio je župnik Župe Sračinec Siniša Dudašek koji je najavio i skori dolazak posebnog blagoslova pape Franje iz Rima. Iako je običaj da se ova vrsta blagoslova obavi u crkvi, zbog stvarno poodmakle životne dobi i zdravstvenih problema, župnik je izašao u susret i slavljenike posjetio u njihovom domu. Donio je i prigodne darove, među kojima skulpturu svetog Mihaela arkanđela iz Međugorja. Bračni par Žiher posebno se ponosi s četvoro unuka te sedmero praunuka.