Radio Megaton

18. Kolovoz 2019.
Flash Player is missing from your browser
Četvrtak, 06 Prosinac 2018

Općina Petrijanec dobila proračun "težak" više od 20 milijuna kuna

Općina Petrijanec dobila je proračun za 2019. godinu "težak" više od 20 milijuna kuna. Ovakav prijedlog načelnika Općine, SDP-ovog Željka Posavca, dobio je apsolutnu potporu svih političkih opcija u Općinskom vijeću, na sjednici održanoj 30.11.2018, budući da je izglasan jednoglasno. Drago mi je što su svi prepoznali, i vijećnici pozicije i opozicije, da se radi o kvalitetnom, realnom te razvojnom proračunu koji će i iduće godine nastaviti trend realizacije brojnih investicija koje znače podizanje životnog standarda mještana svih naselja u Općini“ naglasio je Posavec nakon prihvaćanja proračuna.

Što se tiče prihodovne strane proračuna najveći dio, 8,8 milijuna kuna, planira se osigurati preko fondova Europske unije te putem natječaja koji će se raspisati na nacionalnoj razini. Kao i u ovoj godini i za iduću planiraju se kapitalne investicije od nastavka dogradnje dječjeg vrtića do nastavka uređenje društvenih domova. „Iznos od 3,4 milijuna kuna planiramo investirati u nadogradnju dječjeg vrtića u Petrijancu. Jedna od većih investicija odnosi se na Novu Ves odnosno ulaganje u tamošnji Društveni dom. Radi se o iznosu od 852 tisuće kuna. No, to nije jedino značajnije ulaganje u tom mjestu budući da planiramo 655 tisuća kuna uložiti u Energetsku obnovu i uređenje sportskog objekta kojim se koristi NK Nova Ves“ pojasnio je Posavec. Osim ulaganja u društvene i javne objekte značajan iznos planiran je i za cestovnu i komunalnu infrastrukturu. Troškovi gradnje i uređenja nerazvrstanih cesta za iduću godinu ukupno iznose 2,7 milijuna kuna gdje svakako treba izdvojiti nešto više od 1,9 milijuna kuna za izgradnju prometnice u Petrijancu – Butina. Dodajmo i da se za ulaganje na groblju u Petrijancu planira izdvojiti 600 tisuća kuna te još dodatnih 160 tisuća za grobnu kuću. U proračunu se nije zaboravilo na potrebe u predškolskom obrazovanju, školstvu, ali ni na civilni sektor. Za predškolski odgoj, za naše najmlađe mještane, osigurali smo 1,25 milijuna kuna dok smo 200 tisuća osigurali za stipendije naših studenata te 70 tisuća kuna za stipendije za naše učenike“ kazao je Posavec uz napomenu da su u proračunu povećana sredstva za sport te da su osigurana sredstva za ostale udruge.

Zahvaljujući jednom od najvećih proračuna Općine Petrijanec, te planiranjem mnogih projekata i prijava na nacionalne natječaje i EU fondove, investicije i ulaganja u Općini mjere se u desecima milijuna kuna.