Radio Megaton

23. Ožujak 2019.
Flash Player is missing from your browser
Petak, 09 Studeni 2018

Gradovi i općine ostaju bez sredstava ŽUC-a ako financijski ne podupru NK Varaždin?

„Župan Varaždinske županije Radimir Čačić svoje ovlasti koristi za ucjene, zastrašivanja i ultimatum. To nije novost, ali ovaj put prešao je sve granice jer direktno ugrožava sigurnost svih građana Varaždinske županije.“ – navodi se na početku priopćenja Hrvatske narodne stranke danas odaslanom medijima.

Kako se ističe u priopćenju, na prošlom sastanku s načelnicima i gradonačelnicima župan Čačić se poslužio najnižom vrstom političkog utjecaja. Uvjetovao je da oni gradovi i općine koji financijski ne podupru NK Varaždin ostaju bez sredstava Županijske uprave za ceste. „Izostanak ŽUC-ovog sufinanciranja uređenja županijskih i lokalnih cesta, te sanacija klizišta, direktno ugrožava sigurnost ljudskih života.“ – navode HNS-ovci i osuđuju takvu zlouporabu političkih ovlasti. Ujedno pozivaju župana Čačića da preuzme odgovornost i okani se politikantstva, a u ovom slučaju i nemorala. Jer, ugrožavanje ljudskih života nema cijenu.

„Treba naglasiti i kako HNS smatra da NK Varaždin zaslužuje financijsku pomoć, te ćemo poduprijeti svaku inicijativu koja ide u tom smjeru, ali pod uvjetom da je transparentna. Varaždinski nogomet, koji iza sebe ima bogatu povijest, zaslužuje biti dio najviše rangirane nogometne lige i vratiti staru slavu na travnjak Varteksovog stadiona. Zastrašivanje načelnika i gradonačelnika, pritom se pozivajući na mrkvu i batinu, previše je čak i za Čačića kojem je u ovom mandatu najveći uspjeh kupnja dvorca, balona i šatora.“ – navodi se u priopćenju.

HNS smatra da svaki Grad ili Općina mogu sukladno Zakonu o sportu (čl.74) samostalno i na transparentan način donijeti odluku o donaciji NK Varaždinu, neovisno o županu. „Također smatramo da je župan, ako je već imao namjeru pomoći, mogao do sad obaviti razgovore s gospodarstvenicima, ili pak predložiti inicijativu da se sredstva osiguraju u županijskom proračunu“ – riječi su predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije Alena Leverića.

„Ovom prilikom podsjećamo župana da je zahvaljujući HNS-ovoj inicijativi izmijenjen Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zahvaljujući kojem je u prvih devet mjeseci ove godine županijski proračun podebljan za čak 11 milijuna kuna.

Pozivamo župana da ubuduće sredstva iz proračuna umjesto za dvorce i balone koristi za razvoj obrazovanja, uređenje i opremanje škola i vrtića, za podizanje kvalitete života građana, te da se okani ucjena i zlouporabe političkog utjecaja“ – zaključuje Leverić.