Radio Megaton

23. Ožujak 2019.
Flash Player is missing from your browser
Četvrtak, 13 Rujan 2018

GDCK Ivanec sudjeluje u projektu ''Živjeti punim plućima''

Sukladno zakonskim i statutarnim odredbama Hrvatski Crveni križ radi na zdravstvenom odgoju, prosvjećivanju i informiranju svojih članova i drugih građana, te sudjeluje u promociji zdravog načina života, te provodi brojne zdravstveno-preventivne akcije i projekte.

Jedan od projekata u okviru zdravstveno-preventivnih aktivnosti je i projekt pod nazivom: ''Živjeti punim plućima''. Svrha je organizirati i omogućiti rehabilitaciju i oporavak u Lječilištu Veli Lošinj za 15 odraslih osoba koje boluju od kronične bolesti dišnog sustava s blagim opstruktivnim smetnjama disanja kako bi se poboljšalo njihovo zdravstveno stanje i kvaliteta svakodnevnog života.

Cilj projekta je smanjivanje zdravstvenih tegoba kod 15 odraslih osoba koje boluju od kronične bolesti dišnog sustava s blagim opstruktivnim smetnjama disanja, po jedan korisnik iz 15 županija u RH. Iz Varaždinske županije danas je u Lječilište upućena korisnica ispred Gradskog društva Crvenog križa Ivanec, s područja općine Donja Voća, koja će u Lječilištu provesti dva tjedna.

Dosadašnja iskustva iz Lječilišta Veli Lošinj pokazala su vrijednost primjene ljekovitih čimbenika po zdravlje oboljelih osoba. Po završetku rehabilitacije za očekivati je bolje zdravstveno stanje, veće samopouzdanje i radnu sposobnost oboljelih osoba. Općenito, korisnici se rado uključuju u program rehabilitacije zbog dodatne edukacije o vlastitoj bolesti i pravilnom korištenju vježbi disanja, čime se stiče pozitivan odnos prema rehabilitaciji i kontroli bolesti dišnog sustava. Plućnom rehabilitacijom skraćuje se trajanje liječenja u bolnici i smanjuje korištenje lijekova pa je ekonomski isplativa.

Projekt započinje početkom obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze koji se kao zajednička akcija Hrvatskog Crvenog križa obilježava od 14. do 21. rujna.