Radio Megaton

21. Veljača 2019.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 11 Srpanj 2018

O čemu su raspravljali vidovečki općinski vijećnici

Jučer je održana sjednica Općinskog vijeća Općine Vidovec. Između ostalog vijećnici su raspravljali o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na vidovečkom području. Općinsko vijeće je u siječnju donijelo Odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području općine Vidovec. Na jučerašnjoj sjednici donijeta je odluka o izmjenama Odluke u dijelu učestalosti odvoza otpadnog papira i kartona te otpadne plastike, na način da se smanji učestalost odvoza navedene vrste otpada na jedan odvoz mjesečno, umjesto prethodno usvojena dva odvoza mjesečno. Cilj donošenja navedenih izmjena Odluke, odnosno smanjenja učestalosti odvoza otpadnog papira i kartona te otpadne plastike na jedan odvoz mjesečno, je smanjenje cijene javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, pa bi cijena navedenih usluga s dosadašnje usvojene cijene od 78,05 kuna s PDV-om za dva odvoza mjesečno bila smanjena na 58,72 kuna s PDV-om.

Općinsko vijeće je također donijelo Odluku o zajedničkom korištenju reciklažnog dvorišta u Općini Gornji Kneginec. Time je dana suglasnost općinskom načelniku da uputi pismo namjere Općini Gornji Kneginec u kojem se iskazuje interes Općine Vidovec o zajedničkom korištenju reciklažnog dvorišta te se očekuje očitovanje Općine Gornji Kneginec o svim uvjetima zajedničkog korištenja istog.

Vijećnici su dali suglasnost za provedbu ulaganja i prijavu na natječaj Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za tip operacije 7.4.1., a radi se o realizaciji projekta „Izgradnja dječjeg vrtića“. Naime, na području Općine Vidovec, u prostoru stare škole, djeluje Dječji vrtić „Škrinjica“ i u vlasništvu je Općine Vidovec. Radi se o staroj zgradi koja zbog svoje dotrajalosti onemogućava adaptaciju i proširenje postojećeg dijela vrtića. Ključni problem je nemogućnost izvođenja programa predškolskog odgoja i obrazovanja, a osobito programa jaslica koji se u postojećem vrtiću ne provodi. Stoga je pokrenuta inicijativa za izgradnju novog dječjeg vrtića za koji je već osigurano zemljište, a osigurana je i kompletna projektna dokumentacija. „Radi se o drugom krugu natječaja te je trebalo ponoviti Odluku da Općina kreće u novi postupak prijavljivanja na projekt“ – rekao je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i dodao da se radi o „sredstvima od milijun i 200 tisuća eura, a do sada smo već dobili milijun i 200 tisuća kuna iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za izgradnju vrtića“. Na dnevnom redu je bilo i uređenje groblja u Radovanu. „Na groblju u Radovanu je pokopano 40% stanovnika iz naselja Tužno, a predloženo je da se uloži oko 700 tisuća kuna u obnovu groblja za što bi Općina Vidovec morala izdvojiti 40% sredstava koje bi isplatila u roku od pet godina“ – rekao je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić. Ukoliko se krene u uređenje groblja u Radovanu, radovi bi krenuli 2019. godine, a planirani rok završetka je 2022. godine.