Radio Megaton

21. Ožujak 2019.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 13 Lipanj 2018

Salinovečki „kaj“ odjekuje Lijepom Našom

U Područnoj školi Tina Ujevića u Salinovcu djeluje literarno dramska grupa koju pohađa petnaestak učenika i koju vodi učiteljica Hrvatskog jezika Valentina Posavec Kovač.

Izraziti najdublje osjećaje, misli i razmišljanja kroz stihove te pisati pjesme i prenositi čaroliju na papir divno je iskustvo, ali rijetki su oni koji svijet doživljavaju kroz poeziju. Uz to njegovati, čuvati i promicati svoj kajkavski izričaj i domaču riječ neprocjenjiva je vrijednost. Stoga je bitno stvoriti među mladima takvu čaroliju, motivirati ih da čitaju i pišu poeziju ,da stihovima njeguju ljubav prema rodnom kraju, kulturnoj baštini i materinskom govoru. Vođeni takvim ciljevima učenici PŠ Tina Ujevića u Salinovcu ove su nastavne godine postigli zavidne rezultate i time dokazali da je njihova mentorica u tome uspjela.

Tako se „salinovečki kaj“ove nastavne godine mogao čuti u Primoštenu, Križevcima, Slavonskom Brodu, Zlataru, Svetom Ivanu Zelini, Zagrebu i naravno kod kuće, u vlastitom gradu. Osvojene su i mnogobrojne nagrade kao što su; 2.nagrada na literarnom natječaju „Draga domača rieč“ u Ivancu, 2. i 3. nagrada na natječaju „Mojoj majci“ U Zagrebu, pohvaljeni su radovi na „Dječjem Kranjčecu“ u Križevcima. Na natječaju „Poj riči materinske“ u Primoštenu osvojena je nagrada u izuzetno velikoj konkurenciji, među 400 poslanih radova iz BIH, Hrvatske i Srbije. U Zlataru škola je osvojila plaketu za doprinos u promicanju kajkavskog pjesništva među mladima i za uspješan nastup na Zboru malih pjesnika Zlatar 2017. , osvojena je i nagrada u Slavonskom Brodu unutar natječaja „Moja Europa“. Za takav uspjeh zaslužne su mlade pjesnikinje, Karla Bahun, učenica 6. razreda, Iva Pofuk, učenica 7. razreda i Ema Posavec Kovač, učenica 6. razreda i njihova mentorica, učiteljica Hrvatskog jezika Valentina Posavec Kovač. Njihove pjesme pisane najčešće kajkavskim narječjem, odnosno salinovečkim, stažnjevečkim i željezničkim govorima, objavljene su u zbornicima diljem naše domovine. Međutim, škola je najponosnija 1. nagradom na literarnom natječaju „Nazor i mi „ koji se tradicionalno organizira povodom Nazorovih dana u Postirima na Braču, a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i OŠ Vladimira Nazora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva kulture. Na ovogodišnjem natječaju 1. i 2. nagradu osvojila je Varaždinska županija. Tako je 1. nagradu osvojila učenica PŠ Tina Ujevića iz Salinovca Ema Posavec Kovač za svoju pjesmu Senjaj, a 2. nagradu osvojila je OŠ Novi Marof.

Zajedno sa svojom mentoricom Valentinom Posavec Kovač, Ema je pred mnogobrojnom publikom , predstavnicima sabora, ministarstva, istaknutim pjesnicima i profesorima krasnoslovila svoju pjesmu i predstavila svoje mjesto, grad, županiju i školu. Također su svim mještanima Postira čestitale 180. godišnjicu školstva. Ravnateljici Sanji Nejašmić osobno su zahvalile na gostoprimstvu i predale darove koje su za njih pripremili Učenička zadruga OŠ Ivanec i grad Ivanec te prenijele pozdrave gradonačelnika Milorada Batinića i ravnatelja škole Damira Jagića .

Autorica teksta: Valentina Posavec Kovač