Radio Megaton

21. Veljača 2019.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 16 Svibanj 2018

Varaždinskoj županiji odobreno je novih 1.997.203,96 kuna bespovratnih sredstava

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu  u ponedjeljak, 14. svibnja, uručili su 55 ugovora vrijednih više od 71 milijuna kuna lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja.

 Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin potpisao je i preuzeo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt LokalnE inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u  VaraZdinskoj županiji - LEPEZA VŽ vrijedan 1.997.203,96 kuna. Vodeći partner na ovom projektu je Varaždinska županija, a partneri su HZZ Varaždin, AZRA, Razvojna agencija Sjever - DAN i Udruga Njezina druga šansa. Trajanje ovog projekta je 30 mjeseci. „Projektima poput ovoga maksimalno aktiviramo domaću radnu snagu, posebno dugotrajno nezaposlene osobe kojima je potrebno pristupiti individualizirano“ – rekao je jučer prilikom obraćanja ministar Pavić. „Bitno je da intervencijama na tržištu rada motiviramo nezaposlene osobe, da potičemo zapošljavanje uključivanjem javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi zajednički raspravljali o problemima lokalne zajednice te pronašli najbolji način za njezino unaprjeđenje“ – naglasio je zamjenik Vugrin. Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) tijelo je u koje se dobrovoljno mogu uključiti institucije i organizacije s ciljem prepoznavanja problema, dinamike i svih drugih pitanja koja se tiču politike zapošljavanja. U posljednjih su dvadesetak godina diljem Europe osnivana partnerstva dionika na tržištu rada te se potreba za takvim partnerstvima javila i u Hrvatskoj. Ona je proizašla iz potrebe da se jedinice regionalne i lokalne samouprave više uključe u razvoj svojih regija. U lokalnim partnerstvima obično se okupljaju regionalni dionici kao što su gradovi, općine, socijalni partneri, županijski ogranci državnih ustanova, poduzeća, obrazovne ustanove i sl. LPZ je bio uključen u provedbu  projekata financiranih iz fondova EU, među kojima je i LEPEZA, radilo se na poticanju samozapošljavanja, davanju preporuka za obrazovne upisne politike i profesionalno usmjeravanje, te promoviranje cjeloživotnog obrazovanja.

U početku je Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Varaždinske županije brojilo 17 članova, dok danas ono broji 23 člana. Svi zainteresirani više informacija mogu pronaći na: www.lepeza-vz.eu