Radio Megaton

16. Siječanj 2019.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 14 Svibanj 2018

Kovačić na susretu s novinarima: "Istina je srce svake vijesti!"

U povodu obilježavanja Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, varaždinski biskup Josip Mrzljak priredio je tradicionalni godišnji susret s medijskim djelatnicima. Na susretu koji je održan u dvorani Pastoralnog centra u Varaždinu je predstavljena i poruka pape Franje "Istina će vas osloboditi. Fake news i novinarstvo mira", objavljena na blagdan sv. Franje Saleškog, 24. siječnja 2018.. „Svakako treba stati na stranu istine, pa makar i ta istina nekada boljela, makar i ta istina donosi nekad i ono što nama nije ugodno. No, ta istina mora izaći u prvi plan. Ne smijemo je se bojati, jer znamo da tek istinom čovjek postaje potpuno slobodan.“ – izjavio je biskup Mrzljak.

„Više nego ikada je aktualan trenutak da progovorimo o novim trendovima u novinarstvu, točnije o novim tehnikama manipulacije koje se šire. Zato apeliram na sve nas da budemo čuvari istine. Ako sami nećemo brinuti o činjenicama, o uravnoteženoj informaciji, o objektivnoj informaciji, onda ćemo i mi biti na strani manipulatora odnosno osoba koje zbog vjerskih, ideoloških, političkih, tržišnih razloga žele manipulirati s javnošću“ – izjavio je dugogodišnji novinar i urednik na HRT-u, a od nedavno glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, Siniša Kovačić koji je održao predavanje na temu "Mediji 21. stoljeća- novinarstvo ili PR servis?". „Današnji su novinari prisiljeni biti površni“ – smatra Kovačić naglašavajući pritom prisutnost ne samo cenzure, već i autocenzure novinara. „Novinari se boje da će izgubiti posao, da će izgubiti svoju poziciju, da će, ako ne bude poslušan, biti zamijenjeni osobama koje uopće nisu educirane za novinarski posao. I to je danas veći problem. Sami se zbog te pozicije cenzuriraju, sami se sklanjaju i ne žele se zamjerati svojim nadređenima. I to je veći problem od cenzure, jer ako to nećete vi objaviti, objavit će netko drugi.“ – istaknuo je Kovačić.

Govoreći o uzrocima krize identiteta hrvatskog novinarstva, Kovačić je analizirao i trend nekritičkog uredničkog uvrštavanja negativnih, loših i izmišljenih događaja u sam vrh vijesti. Ukazao je i na važnost medijske pismenosti koja bi ekspanzijom Interneta i društvenih mreža trebala biti abeceda 21. stoljeća, a kako bi se spriječilo širenje lažnih vijesti i iskorištavanje medija za jačanje političkog, tržišnog ili ideološkog aktivizma. „Trebali bismo se svi boriti za to da se naša publika počinje odgajati, odgajati za kritičko razmišljanje, a ne na kritizerstvo“ - rekao je Kovačić te naposljetku izjavio kako su novinari ti koji bi se trebali boriti za istinu, jer je upravo istina srce svake vijesti.

Svjetski dan sredstava društvene komunikacije ove se godine obilježava 52. puta, a u Hrvatskoj se obilježava i slavi uvijek 7. uskrsne nedjelje.