Radio Megaton

21. Veljača 2019.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 16 Travanj 2018

Osebujna jela s "Varaždinskim bučinim uljem" u kuharici Damira Crlenog

U nakladništvu Varaždinske županije objavljena je knjiga recepata „Varaždinsko bučino ulje“ u kojoj je glavni sastojak buča i njezini produkt proizvodi. Autor knjige koja je nastavak aktivnosti snažnijeg brendiranja „Varaždinskog bučinog ulja“ je prvi hrvatski „Zlatni kuhar“ Damir Crleni koji ističe da su jela u objavljenoj kuharici jedinstvena i osebujna, te karakteristična za varaždinsku gastronomiju. „Cilj je očuvati domaće namirnice i proizvode, potaknuti njihovu proizvodnju i istaknuti izraženiju ponudu u ugostiteljskim objektima Varaždinske županije kao ključne sastavnice hrvatskog turizma.“ – ističe Crleni koji je glavni autor kuharice, dok su autori suradnici poznati kuhari Zlatko Novak, Marin Sambolek i Anđelko Levanić.

. Kuharica sadržava 24 originalna recepta počev od hladnih predjela, juha, toplih predjela i glavnih jela do kruha i peciva, deserata i pića. Tajnica Udruge „Varaždinsko bučino ulje“ Andreja Petrović istaknula je kako spajanje nutritivnih vrijednosti hrane moderne i tradicionalne kuhinje otvara širinu pripreme jela od buče i varaždinskog bučinog ulja kao neizostavne delicije svakog kućanstva ili restorana.

Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana naglasila je kako je današnja promocija kuharice samo još jedan segment na popularizaciji „Varaždinskog bučinog ulja“: „Moramo 'Varaždinsko bučino ulje', ali i općenito sve proizvode od buče, učiniti vidljivijim, prepoznatljivijima, moramo ih jednostavno – brendirati i to posebno uz Varaždinsku županiju. To je naš ključni cilj. Tu posebni angažman ima Turistička zajednica Varaždinske županije koja je osmislila cijeli hodogram aktivnosti. Tako početkom svibnja imamo prezentaciju originalne boce 'Varaždinskog bučinog ulja', nakon toga slijedi 8. izložba bučinog ulja koja ove godine dobiva i međunarodni predznak budući da stižu izlagači iz Mađarske, Austrije i Slovenije. Ujedno u kolovozu, u okviru Špancirfesta, atrij Županije palače se pretvara u Bučograd, a što će biti posebno zanimljivo.“ – izjavila je Natalija Martinčević.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je u svom govoru istaknuo nužan izlazak iz svojevrsne uniformiranosti i ulaganje u prepoznatljivost, a budući da je hrana ključna pretpostavka za kulturu življenja, težnja je Varaždinske županije stvoriti brend kroz popularizaciju „Varaždinskog bučinog ulja“, tim više jer Varaždinska županija ima 1.100 registriranih hektara zasađenih bučom, a sigurno još toliko površina ima pod ovom kulturom a da nisu registrirane.

Današnjoj promociji kuharice nazočili su direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina, zamjenik župana Tomislav Paljak, saborski zastupnici, uzgajivači buče okupljeni u Udrugu „Varaždinsko bučino ulje“, te brojni drugi uzvanici.