Radio Megaton

19. Prosinac 2018.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 13 Veljača 2018

Osnovna škola Klenovnik sudjeluje u međunarodnom projektu „p. s. Pokreni solidarnost“

U Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića Klenovnik, u petak 9. veljače, održana je prva radionica s učenicima u sklopu dvogodišnjeg projekta „p.s. Pokreni solidarnost“. Naime, Osnovna škola Klenovnik jedina je iz Varaždinske županije koja s još 15 škola iz Hrvatske sudjeluje u velikom međunarodnom Erasmus + projektu koji u Hrvatskoj prevodi Centar za mirovne studije u Zagrebu. Napomenimo kako je Centar za mirovne studije nevladina, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam. Uz škole iz Hrvatske, u projektu sudjeluju učenici i učitelji iz drugih europskih zemalja, poput Francuske, Španjolske i Poljske.

Projekt „p.s. Pokreni solidarnost“ temelji se na vrlo jednostavnoj zamisli: poruka u boci. Na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, 21. ožujka , djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na svakoj od tih razglednica stoji fotografija i poruka solidarnosti osmišljena na radionici pisanja s društvenom tematikom koju su učenici i mentori detaljno obradili. To je njihova jednostavna poruka starijima o tome kako bi se trebali jedni prema drugima odnositi da bi svijet postao bolje mjesto za život, bez obzira na nacionalnost, boju kože, spol i ostale nevažne društvene identifikacije. Primatelji razglednice se pozivaju na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije, Centra za mirovne studije, a zatim se odgovor prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu. Fotografije su odabrane s ciljem podizanja svijesti o različitostima u našem društvu između mladih i primatelja razglednica. Još jedan cilj je potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji i percepciji te razmišljanje o vlastitim predrasudama i pogledima na izbjeglice, mlade, obitelj, siromaštvo, prava djece, društveni aktivizam i pluralizam, međugeneracijske odnose i još puno toga. Doista, u društvu čije vrijednosti propadaju, koje je podijeljeno oko kulturoloških, vjerskih i socijalnih tema te koje pokazuje sve uočljive znakove nemogućnosti iskaza gostoprimstva prema drugima, pristup obrazovanju, umjetnosti i mogućnosti izražavanja od životne je važnosti. Više no ikada ključno je raditi s djecom na percepciji te naglašavanju vrijednosti tolerancije i poštovanja koje osobu čine odgovornim građaninom.
Voditelj projekta je učitelj povijesti Željko Martan, dok je posebna suradnica projekta učiteljica engleskog jezika Anita Husnjak. U projektu za sada sudjeluje 22 učenika. Malen je to korak, ali opet od iznimne važnosti prema očekivanim pozitivnim društvenim promjenama. 

Izvor: http://os-grofa-jdraskovica-klenovnik.skole.hr/