Radio Megaton

19. Prosinac 2018.
Flash Player is missing from your browser
Četvrtak, 11 Siječanj 2018

Od 15. siječnja kreću prijave za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja otvorilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora'.

U okviru ovog Poziva osigurano je 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora. Od 15. siječnja Gradovi i Općine mogu u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja slati prijave za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Pozivom se podupire provođenje mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti. Ovim projektima energetske obnove kroz integrirani pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe. Sredstva su od 35% do 60% nepovratna, dok se za razliku može aplicirati na druge fondove, poput Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji sufinanciraju 40% do 80% sredstava. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova projekta je 80 tisuća kuna, a najviši 40 milijuna kuna.

Podsjetimo, podnošenje projektnih prijedloga dozvoljeno je najranije od 15. siječnja, a krajnji rok je 31.prosinca 2020. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih financijskih sredstava.