Radio Megaton

17. Lipanj 2019.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 03 Veljača 2015

Naknada ukinuta, problemi ostali!

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske početkom srpnja prošle godine donijelo je odluku o ukidanju naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na javnoj cesti. Bila je to tada dobra vijest za obrtnike Varaždinske županije kojima su prilazi poslovnih prostora bili vezani uz županijske prometnice, pa su primjenom Pravilnika bili primorani plaćati namet od 20 kuna po kvadratnom metru svoga prilaza. Mjesečni iznosi koje su obrtnici i vlasnici društava s ograničenom odgovornošću morali plaćati, kretali su se od nekoliko stotina, pa čak i do preko tisuću kuna. No, ukidanjem plaćanja sporne naknade, problemi obrtnika koji ionako teško preživljavaju, nisu nestali, budući da je Županijska uprava za ceste krenula s utuživanjem onih koji naknade prije lanjskoga srpnja, nisu plaćali. „Naknade se od 5. srpnja 2014. više ne naplaćuju, no u zakonskim okvirima dužni smo sve predmete koji su do onda bili otvoreni, završiti uz maksimalnu suradnju obrtnika kojima nudimo obročnu otplatu nastalih potraživanja, te smo spremni na dijalog.“ – kazao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački danas na konferenciji za novinare, za koju je poziv poslan par sati nakon što je na istu temu konferenciju sazvala i saborska zastupnica Natalija Martinčević sa županijskom Obrtničkom komorom. Zastupnica Martinčević izričitog krivca što se krenulo s tužbama prema obrtnicima i malim poduzetnicima koji nisu plaćali naknadu, vidi u županu Predragu Štromaru, te je na konferenciji zatražila od župana da se svi sudski sporovi u kontekstu naplate naknade za prilaz cestama pod hitno obustave. „Mi smo kao Varaždinska županija bili najrevniji u naplati tog nameta koji se pokazao takav da ga trebalo ukinuti. Naime, Varaždinska županija je 2011. i 2012. godine naplatila preko 2 i pol milijuna kuna, dok je recimo Primorsko goranska županija naplatila svega pet tisuća kuna. Prvo smo naplaćivali u najvećoj mjeri, a sada kada je taj pravilnik na inicijativu Reformista i mene kao saborske zastupnice, namet ukinut, sada su ljudima ostali ogromni sporovi i tužbe, i to od 20 do 200 tisuća kuna ugrožavajući, ne samo poslovanje, već i egzistenciju više od 300 obrtnika Varaždinske županije, a župan Štromar ponovo na to neće reagirati.“ – izjavila je saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Podržavajući inicijativu za obustavom naplate naknada putem utuživanja, danas su na konferenciju za novinare došli i brojni obrtnici protiv kojih se vode sudski sporovi zbog neplaćanja naknade, dok je podrobnije, kronologiju primjene samog Pravilnika dao i predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Ivanec Nedjeljko Črepinko navodeći kako su problemi počeli 2010. godine, iako se Pravilnik počeo primjenjivati tri godine ranije.

Ponovimo, riječ je, dakle, o tristotinjak predmeta i o oko 5 milijuna nenaplaćenih potraživanja, kazao je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, navodeći kako je ŽUC dužan naplatiti nastala potraživanja u skladu sa zakonom. „Sigurno da smo spremni na svaki način izaći obrtnicima u susret, ponavljam, u zakonskim okvirima, a moguća je i obročna otplata.“ – istaknuo je ravnatelj ŽUC-a. Inače, do lanjskoga srpnja, kada je ukinuta naknada za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na javnoj cesti, korisnici su plaćali naknadu u ukupnom iznosu od 13,5 milijuna kuna, od čega Hrvatskim cestama 8 milijuna i županijskim upravama za ceste 5,5 milijuna kuna godišnje.