Radio Megaton

2. Lipanj 2020.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 02 Travanj 2019

Predstavljene dvojezične pjesničke zbirke Ljubice Ribić i Milana Novaka

U Gradskoj knjižnici i čitaonici ''Metel Ožegović'' u Varaždinu predstavljene su dvije dvojezične zbirke poezije, „Beskonačno“ varaždinske autorice Ljubice Ribić i „Dubina straha“ Milana Novaka, Mariborčanina iz Varaždina.

Kada je bilo upriličeno predstavljanje hrvatsko-slovenskih zbirki pjesama Ljubice Ribić i Milana Novaka, Studijska čitaonica varaždinske Gradske knjižnice bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Ovaj poetski i životni par ruši stereotipe govorenja poezije, ulazeći u svijet igre i pokreta, te na prepoznatljiv način približavaju slušateljima poetsku riječ. Unutarnja težnja za beskonačnim trajanjem, povod je odabira naslova zbirke „Beskonačno“, ističe pjesnikinja Ljubica Ribić: „Beskonačno trajanje i beskonačno traženje pravog puta je u meni, u mojim koracima. Ja ustvari nisam nikad posve zadovoljna, nikad nisam posve sretna i nikad nisam posve tužna. Znači uvijek nešto tražim. Nešto novo. I uvijek želim ostati veliko dijete u odrasloj ženi. Nadam se da u tome uspijevam iz godine u godinu.“

Iako naziv Novakove zbirke „Dubina straha“ sugerira svojevrsni poetski horor odnosno poetsko iskazivanje bojazni lirskoga subjekta prema nekome ili nečemu, zbirka ustvari ima zaštitnički predznak. Zbirke su predstavili recenzenti dr. Krešimir Bagić, pjesnik, stilističar i kritičar, te dr. Đurđica Garvanović Porobija, pjesnikinja i ravnateljica Srednje škole Maruševec s pravom javnosti. Oni su na poseban način zainteresirali publiku i približili im poeziju autora. U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada gitaristica Divna Šimatović, dok je program predstavljanja zbirki na duhovit način vodio varaždinski pjesnik Nenad Slukić.

Nakon predstavljanja u Ljubljani, Mariboru, Šenkovcu i Varaždinu, Ljubica Ribić i Milan Novak svoj će rad predstaviti i u drugim gradovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, te Bosni i Hercegovini. Recimo i to kako je izdavač njihovih dvojezičnih zbirki Udruga za promicanje kulture „Ritam misli“ iz Varaždina.