Radio Megaton

17. Lipanj 2019.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 31 Prosinac 2018

Obilježeno 20 godina KUD-a „Mak“ Trnovec

Tradicionalnim Božićnim koncertom Kulturno-umjetničko društvo „Mak“ iz Trnovca obilježilo je i 20 godina postojanja.

U sportskoj dvorani Osnovne škole u Trnovcu, nastupile su sve sekcije KUD-a – folkloraške, tamburaške i zbor, izvedene su i četiri koreografije s kojima su „Makovci“ bili uspješni na međunarodnim festivalima, a nastupili su i veterani koji su se okupili nakon nekog vremena.

Predsjednik KUD-a „MAK“ Miro Koren istaknuo je da su u 20 godina uspješnog rada ostvarili postavljeni cilj prilikom osnivanja – promicanje, razvitak i unapređenje kulturno-umjetničke djelatnosti, poglavito glazbene i folklorne, njegujući pri tome posebice tradiciju glazbe i narodnih običaja svoga zavičaja, prenoseći je diljem Republike Hrvatske i izvan granica domovine. „O vrijednostima i bogatstvu KUD-a 'Mak', kojeg tako predano čuvaju naši amateri, sa željom da tradiciju prenesu na naše mlade, vidi se najbolje iz njegovanja tradicijskog govora, pjesama, plesa, iz našeg tradicijskog kolača 'makači' – uzgoja maka, očuvanja starih zanata, rukotvorina i očuvanja žetvenih običaja i očuvanja tradicijske arhitektonske baštine – stara 'Jagina hiža'. Sve to je trnovečki ponos koji ne smije nestati i zatrti se. Nadam se da ove godine zbog toga nisu bile uzalud potrošene i da su uzor za daljnje djelovanje KUD-a i kvalitetno okupljanje i druženje svih generacija u našoj Općini. Ovih 20 godina djelovanja uvijek će biti ogledalo u kojem će se vidjeti i mnoge buduće generacije i nastaviti tamo gdje smo mi stali“, rekao je Koren te dodao da je najljepši poklon za uloženi trud, upornost i ustrajnost u 20 godina djelovanja jednom kulturno-umjetničkom društvu, koje je satkano iz amaterizma, dobivanje statusa ansambla.

Uz pomoć načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, na svečanosti su uručene diplome dugogodišnjim članicama i članovima KUD-a „Mak“, zahvalnice osnivačima, voditeljima te udrugama s kojima KUD surađuje – Udruga žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruga žena „Cvijet“ Šemovec, Udruga „Gotali“ Gotalovec, Udruga „Hajdina“ Kućan – Zbelava, „Folklorna skupina Bolnišnica“ Ptuj, VZO Trnovec, UDVDR Općine Trnovec i ZKUU Varaždinske županije. Zahvalnice su dodijeljene i umjetničkom voditelju KUD-a „Šumari“ Vinkovci i članu predsjedništva Hrvatskog društva voditelja i koreografa Dariju Grčiću, podpredsjednici Hrvatskog društva voditelja i koreografa Senki Jurlini te umjetničkom direktoru i folklornom voditelju Hrvatskog nacionalnog ansambla „Lado“ Andriji Ivančanu.