Radio Megaton

17. Lipanj 2019.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 27 Studeni 2018

Članovi varaždinskog fotokluba „Sloboda“ otvorili izložbu fotografija u Švicarskoj

Članovi varaždinskog fotokluba „Sloboda“ uz pomoć Hrvatskog sportskog društva „Ban“ iz švicarskog St. Gallena i Generalnog konzulata u Zürichu u petak su otvorili izložbu fotografija. Na otvorenju, generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac istaknuo je važnost suradnje između udruga koje rade u Hrvatskoj i Švicarskoj, te pozvao i ostale zainteresirane udruge da pomognu Hrvatima u Švicarskoj u očuvanju hrvatske kulture i kulturne baštine. Predsjednik fotokluba „Sloboda" Željko Hajdinjak i tajnik Dario Stočko zahvalili su domaćinima i generalnom konzulu na pomoći pri organizaciji izložbe, te najavili i nove programe kojima je za cilj promocija Hrvatske u zemljama Europske unije.

Najeminentniji hrvatski fotografi kroz svoje radove prikazuju najbolje  od hrvatske kulturne, tradicijske, povijesne i prirodne baštine od hrvatskog sjevera do krajnjeg juga. Autori su kroz svoje fotografije spajaju sve dijelove Hrvatske, preko Mure i Drave na sjeveru i prostranih slavonskih ravnica na istoku, preko velebitskih vrhova do jadranske obale i otoka na krajnjem jugu naše domovine. Kroz te fotografije moguće je putovati kroz vrijeme i dobiti uvid u sve posebnosti hrvatskog prostora od antike, umjetničkog uzleta u vrijeme renesanse i baroka pa sve do današnjeg modernog doba.

Članovima fotokluba nije to prva izložba u Švicarskoj. Naime, već su jednom uz pomoć članova fotokluba Split organizirali izložbu pod nazivom „Plava i zelena Hrvatska“ u Generalnom konzulatu u Zürichu koja je izazvala veliki interes diplomatskog zbora u Švicarskoj. Izložba je održana povodom Dana nezavisnosti 2016. godine kada su uspostavljeni i prvi kontakti s Hrvatima u Švicarskoj.

Varaždinski fotoklub „Sloboda“ osnovan je 1973. godine i čitavo vrijeme svog djelovanja za cilj ima promicanje fotografije i očuvanje fotografskog izražaja kao dio umjetničkog izražavanja.