Radio Megaton

17. Lipanj 2019.
Flash Player is missing from your browser
Četvrtak, 28 Lipanj 2018

Varaždinski folklorni ansambl putuje u Njemačku

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovat će od 29. lipnja do 2. srpnja na 65. Međunarodnom festivalu folklora u njemačkom gradiću Kröv na rijeci Mosel. Povijesni gradić središte je istoimene regije koja je poznata po vinarstvu. I sam festival - 65. Internationales Trachtentreffen der Mosel in Kröv - podnaslovljen je kao festival vina i folklora.

VFA će na festivalu sudjelovati uz folklorne skupine iz Egipta, Perua, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Luksemburga i Portugala. Osim folklornih skupina, za program će biti zaduženi i brojni glazbeni sastavi, a čak se bira i Kraljica vina.

Specifičnost je festivala da se nastupi održavaju na pozornici koja pluta na rijeci Mosel koja izvire u Francuskoj, a ulijeva se u Rajnu. Osim nastupa na glavnoj festivalskoj pozornici, Varaždince očekuju i mimohodi kroz pitoreskni njemački gradić.

VFA će njemačkoj publici prikazati plesove i pjesme Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Turopolja i Hrvata Bunjevaca. Plesni dio programa uvježbao je Tim Hrvaćanin, tamburaški sastav Matija Auker, dok je za cjelokupni dojam zaslužan umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin.

U Njemačku će otputovati 28 članova Varaždinskog folklornog ansambla. Ovo će biti njihov prvi posjet Krövu, no ne i prvo gostovanje u Njemačkoj. Ansambl je tri puta sudjelovao na međunarodnom festivalu folklora u Schwalenbergu (2008., 2012. i 2016.), a davne 1999. godine sudjelovao je i na festivalu Danetzare u Erfurtu. Bilo je to prvo međunarodno gostovanje u povijesti ansambla osnovanog 6. prosinca 1998. godine. Ove će jeseni VFA proslaviti 20. obljetnicu rada, a njemačka turneja prvi je korak te proslave.

Sudjelovanje VFA na 65. Međunarodnom festivalu Trachtentreffen u Krövu podržalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Internationales Trachtentreffen der Mosel in Kröv održava se pod pokroviteljstvom CIOFF-a, UNESCO-ovog ogranka za tradicijsku kulturu koji garantira najveću razinu kvalitete festivala, od organizacije do izvođača koji nastupaju.