Radio Megaton

21. Ožujak 2019.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 23 Svibanj 2018

Veliki uspjeh sedmog izdanja MOP Špancirfesta

Prošlog vikenda, od 17. do 19. svibnja u Varaždinu je održan sedmi festival multimedije, MOP Špancirfest. Kroz bogat program i brojne radionice pod vodstvom najutjecajnijih digitalnih kreativaca iz regije organizatori su još jednom lokalnoj zajednici približili multimedijalnu i digitalnu kulturu, a studenti, umjetnici, dizajneri, programeri, glazbenici i ostali kreativci razmjenjivali su svoja mišljenja, znanja i ideje.

„Cilj festivala bio je potaknuti lokalnu zajednicu da razvija vlastite potencijale koristeći tehnologiju, dizajn i kreativnost. Kroz MOP radionice stvorila se odlična platforma za razmjenu i širenje znanja, a izložbe i razne projekcije bile su pokretači druženja i približavanja digitalnog stvaralaštva široj javnosti. Ove smo godine poseban fokus stavili na sadržaj koji može imati društveni utjecaj i poboljšati kvalitetu života te ćemo kao udruga nastaviti raditi u tom smjeru“, naveo je Fran Mubrin, direktor MOP Špancir festivala. Od mnogobrojnih radionica posebno su se isticale Radionice s izbjeglicama u suradnji s udrugom Borders:none u sklopu koje su održani završni sati tromjesečnog tečaja developmenta. Deset polaznika kroz navedene radionice učilo je osnove programiranja kako bi im se kasnije pružila mogućnost zapošljavanja u IT tvrtkama. Veliku pažnju privukla je i radionica Dizajn povijesti Špancirefst festivala pomoću interaktivne vremenske trake na kojoj su polaznici u periodu od dva dana kreirali vlastita digitalna rješenja. Paralelno s radionicama svi prisutni imali su priliku prisustvovati predavanjima renomiranih stručnjaka iz regije kao što su Vanja Cuculić, jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera te Srđan Leterza, poznati scenarist i copywriter. Uz redoviti program posjetitelji su u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin tijekom tri dana imali priliku pogledati izložbe Hrvatskog dizajnerskog društva pod nazivom Politika emocija – dizajn indie videoigara, 100 uzoraka na sjedalima i Video feedback, koju je predstavio mladi multimedijalni umjetnik Franjo Maltar. Veliku završnicu sedmog izdanja MOP Špancirfesta priredili su glazbeni izvođači duo Diyla feat DJ Yesh i sarajevski futuristički glazbenik dRUMELODY. U dva sata koncerta izvođači su napuštenu sinagogu pretvorili u mističan ambijent koji je zabavio sve pristune i osigurao odličnu atmosferu. Sedmi MOP Špancirfest završio je u ritmovima housea u Elephantu gdje je do jutanjih sati gostovao River Festival Sound System s DJ postavom.

Za kraj podsjetimo kako je Udruga MOP službeno započela s radom 2014. godine, a s organizacijom MOP festivala krenulo se već u proljeće 2012. godine. Varaždinski festival multimedije do sada je održan šest puta kao godišnji festival kroz koji se promiče multimedija i digitalna kultura s naglaskom na razmjeni znanja i kreativnom korištenju novih tehnologija u umjetnosti, znanosti i dizajnu. Festival se održava pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever, a partner Udruge i suorganizator festivala je Turistička zajednica grada Varaždina. Također, Udruga MOP kao partner TZGV-a uključuje se u organizaciju multimedijalnog kreativnog programa Špancirfesta koji će biti programska ekstenzija Udruge MOP kroz godinu.