Radio Megaton

23. Ožujak 2019.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 21 Svibanj 2018

9. VAFI i RAFI po prvi puta u Varaždinu i Rijeci

Deveti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, po prvi će puta imati dva grada domaćina. Rijeka, gdje će Festival biti održan od 28. do 30. svibnja, te Varaždin koji će ponovno postati centar dječje animacije – od 31. svibnja do 3. lipnja. Na ovogodišnji festival pristiglo je 693 animiranih filmova iz 59 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazao 188 animiranih filmova i to u čak 14 službenih projekcija.

Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH. Šesti puta Maja Flego i Gorana Banda dodijelit će Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i natjecateljski karakter u sekciji filmova koje su radila djeca. Animatori iz cijelog svijeta prijavili su se za konkurenciju u dvije sekcije – VAFI, u koju spadaju filmovi nastali OD djece i mladih (do 18 godina) i RAFI, u koju spadaju filmovi ZA djecu i mlade do 18 godina, a koji su snimili odrasli, odnosno profesionalci. Filmovi će biti prikazani u Varaždinu u šest službenih projekcija i to u tri kategorije prema dobi autora (MINI, MIDI i MAXI). Pristiglo je 693 animiranih filmova iz 69 zemalja i to u sekciji VAFI – 298 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi i to iz 28 zemalja, dok je u sekciji RAFI prijavljeno 389 profesionalnih filmova za djecu i mlade iz 59 zemalja. „Primarni cilj festivala je pokazati publici da je animacija umjetnička i kreativna forma i sretni smo da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici. No, na Festivalu će biti i niz drugih kvalitetnih edukativnih i kulturnih sadržaja, također atraktivnih publici“ – naglasila je Ana Sever, izvršna producentica VAFI-ja, u sklopu predstavljanja programa na današnjoj konferenciji za novinare u kinu GAJ u Varaždinu. Izvršna producentica RAFI-ja, Barbara Zupičić iz Art-kina je istaknula kako su današnja djeca - djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture. „Festival u tom smislu  ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih.  Važno je da se široj mladoj publici kvalitetno približe izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja, kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo“ – rekla je Barbara Zupičić. U ime suorganizatora na konferenciji za medije obratila se i Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU-a Varaždin. „I ove godine podržavamo VAFI & RAFI festival koji će biti održan u gradskom kinu GAJ. Veseli nas kad je kino puno djece i mladih jer ovim projektom ujedno razvijamo publiku što je jedan od fokusa razvoja naše ustanove“ – rekla je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin. Osim službenih i ostalih filmskih projekcija Festival donosi besplatne radionice animiranog filma i to dvije u Rijeci i tri u Varaždinu. Prijave za sudjelovanje na radionicama još uvijek traju (do 25. svibnja), a broj polaznika je ograničen pa se za sudjelovanje treba prijaviti na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Službeno otvaranje RAFI-ja bit će u ponedjeljak, 28. svibnja u Rijeci, dok VAFI u Varaždinu počinje u četvrtak, 31. svibnja u kinu Gaj, nakon čega slijedi svečano otvaranje izložbe dvaju animatora. U Galerijskom centru predstavit će se animatori Božidar Trkulja i Marko Dješka.

Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na Festivalu su besplatni.