Radio Megaton

19. Listopad 2018.
Flash Player is missing from your browser
Ponedjeljak, 13 Studeni 2017

U Ludbregu se čita grofovski

Prije pet godina, u cilju poticanja čitanja, projekt „Čitajmo grofovski“ pokrenula je Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ iz Ludbrega. Ove godine program je, obilježavajući mali jubilej svoga kontinuiteta, trajao tri dana. Počeo je u srijedu, 8. studenog sadržajima za djecu uz sudjelovanje grofice Lujze iz Novog Marofa koja je ispripovijedala dvije priče: „Elzin Anđeo“ i „Magda“. Istoga je dana priređen i program za odrasle pod nazivom „Od pravog ljepše“, a u okviru kojeg je Igor Paro izvodio djela za renesansnu lutnju, dok je stihove hrvatske renesansne lirike kazivao Zoran Kelava. U četvrtak, 9. studenog je zagrebački „Theatar Poco Loco“ za djecu izveo priču „Djed i repa“, dok je u petak, 10. studenog priređen program za odrasle „Dober večer, gospon grof!“.

„Jemput na leto se navečer zidemo v dvorcu pri grofu, pak njemu i celomu puku predstavimo novoga pisca ili stihoklepca, koji z svojim perom preštimava dragi domaći 'kaj'…“ – ovim je riječima počeo program u svečanoj dvorani dvorca Batthyany u Ludbregu gdje je brojnim posjetiteljima predstavljen kajkavski pjesnik Darko Foder iz Ivanca. Odjeven u narodnu nošnju ivanečkog kraja, koju mu je za tu prigodu ustupio KUD Salinovec, u autohtonom interijeru ludbreškoga dvorca, ivanečki je pjesnik, inače član Varaždinskog književnog društva te inicijator i organizator pjesničkih druženja, okupljenima približio arhaični ivanečki govor uglavnom interpretirajući stihove iz svoje prve zbirke „Zviraj rieči“, ali i brojne druge pjesme koje na poseban način prate njegov stvaralački rad i življenje. Na poseban su način  Ivanec, njegovu kulturu i povijest, približili moderatori Aleksandar Horvat i Đurđa Kokanović, dok su posebnu pozornost plijenili grof Batthyany kojeg je utjelovio Vlatko Hlupić, grofica Batthyany koju je glumila Katerina Zagorc, a njima se pridružila grofovska ženska svita: Jadranka Draganić, Biserka Kutnjak i Renata Hlupić, kao i komornik Stjepan Gradečak.

U glazbenom dijelu programa svojim izvedbama je okupljene oduševio poznati cimbalist Andrija Maronić.  

Za ugodnu pjesničku večer „Dober večer, gospon grof!“ u Ludbregu, kao i za cjelokupni pomno osmišljen program „Čitajmo grofovski“ zaslužna je Edita Kutnjak – Zlatar, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“.

Na kraju trodnevnog programa „Čitajmo grofovski“, najčitačima ludbreške Knjižnice uručene su prigodne zahvalnice i nagrade.