Radio Megaton

17. Srpanj 2018.
Flash Player is missing from your browser
Petak, 22 Rujan 2017

Lepoglava - mjesto godišnjeg okupljanja svih važnijih čipkarskih lokaliteta

Finim nitima čipke u Lepoglavi su se po 21. put povezala hrvatska i europska čipkarska središta čime je ovaj grad postao mjesto godišnjeg okupljanja svih važnijih čipkarskih lokaliteta - izjavio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić nakon programa svečanog otvorenja 21. Međunarodnog festivala čipke čija je ovogodišnja tema "Baština europskih čipkarskih škola“.

Nazivajući „ređenje“ čipke najuzvišenijom vještinom, glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić, izjavio je kako manifestacije poput Festivala čipke obogaćuju turističku ponudu i čuvaju kulturu i identitet jednog naroda, pa je u navali globalnog i jednoobraznog izrazito važno čuvati različitost kulture i čovjeka u prostoru. Ističući kako upravo kultura čipkarenja u Lepoglavi na poseban način povezuje prošlost i moderno doba, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske Predrag Štromar je izjavio kako su ovakvi festivali poveznica turizma i kulture, a onda indirektno i razvoja gospodarstva.

Baštinu i tradiciju izrade čipke u Lepoglavi do nedjelje predstavljaju škole i institucije iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije i po prvi puta Bugarske. Zemlja partner je Savezna Republika Njemačka pa je otvorenju nazočio i veleposlanik Njemačke Thomas Schulz koji je tom prilikom kazao: „Mislim da nije sve u političkim odnosima nego su tu bitni i odnosi među ljudima, a kad govorim o odnosim među ljudima mislim time na ono što oni čine i bave se nekim umjetničkim obrtom i kulturom.“. Na upit zašto je Njemačka prihvatila biti zemlja partner Čipkarskom festivalu, veleposlanik Schulz je kazao: “-Dva su bitna razloga za to. Jedan je taj što Njemačka i sama ima dugu tradiciju čipkarstva pa je onda bilo prirodno da prihvatimo biti zemlja partner. Drugi je razlog taj što mislim da je ovaj Čipkarski festival u Lepoglavi jako dobar način da odašiljemo nekakav znak da je i kontinentalni turizam Hrvatske i njegov razvoj vrlo bitan i da ima štošta za ponuditi na kulturnom i tradicijskom planu kao i dobru hranu i piće. Zato mislim da ima dobru poziciju i dobru perspektivu.“

U okviru programa svečanog otvorenja Festivala uručene su i diplome za 15 počasnih majstorica čipke koje su zaslužne što je iznimno složeno umijeće izrade lepoglavske čipke do danas ostalo sačuvano u svom izvornom obliku. Njihova je zasluga i to što je lokalno čipkarstvo UNESCO proglasio remek-djelom nematerijalne baštine čovječanstva. Svečanost otvorenja Festivala čipke upotpunili su brojni uzvanici i gosti, dok su u glazbenom su dijelu nastupili Lucija Job, Marija Hodalj i Daniel Oto.