Radio Megaton

27. Svibanj 2018.
Flash Player is missing from your browser
Utorak, 05 Rujan 2017

Tibor Martan o dobročinstvima Lujze grofice Erdődy kroz književne uratke

Grofica Lujza Erdődy najznačajnija je ličnost novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bila je velika dobročiniteljica, osnivateljica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

Kako bi se široj javnosti približio lik i djelo grofice Lujze grupa zaljubljenika u djelo grofice Lujze pod vodstvom Tibora Martana unatrag tri godine organizira različita događanja kojima je cilj bio na zoran način svim zainteresiranima približiti humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost grofice Lujze prema potrebitima jer se iz njezinog djelovanja i danas se može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu.

Lik grofice Lujze javnosti se predstavlja kroz dramsku izvedbe Dubravke Baneković i članova Dramske družine „Ozana“. Grofičina dvojnica kroz pripovijedanje, a članovi Dramske družine „Ozana“ kroz dramsku igru iznose zanimljive događaje iz grofičina života prožete štovanjem Presvetog Srca Isusova i svetca sv. Vida i sv. Jurja.

Svako je javno predstavljanje popraćeno i degustacijom tzv. Kruščića grofice Lujze. Kruščići grofice Lujze svojevrsni su suvenir i spomen na grofičino darivanje kruhom siromašne djece u Općoj pučkoj školi u Madžarevu. Spomenica Opće pučke škole u Madžarevu bilježi da se to darivanje vršilo svake godine uoči blagdana Svih Svetih tj. 31. 10. Uz degustaciju kruščića redovito se održava i radionica izrade cvijeće od krep papira. Ana Martan, Štefanija Vuk i Štefanija Turković izrađuje tzv. Ruže grofice Lujze od kojih se izrađuju prigodni buketići.

Voditelj i idejni začetnik projekta Tibor Martan pokušao je motive dobročinstva Lujze grofice Erdődy pretočiti u kratke priče i poeziju. Kratka priča o Lujzi grofici Erdődy pod nazivom „Črleno osipani obrazi“ ovih je dana objavljena u zborniku radova pod nazivom „Vrelo nadahnuća“. Zbornik je predstavljen na prigodnoj svečanosti u sklopu programa Ludbreške Svete Nedjelje u organizaciji Radio Ludbrega. Na svečanosti je ulomak priče o grofici Lujzi izveo Petar Bejuk, član Dramske družine „Ozana“ iz Visokog, a autoru priče dodijeljeno je i priznanje za najbolji prozni tekst. 

Vrijedno je spomenuti kako ovo nije prvi autorov književni uradak o dobročinstvima Lujze grofice Erdődy ove godine. U zborniku Večer poezije „Srce Isusa i Marije“ Gornjostubičke udruge Lipin cviet početkom kolovoza objavljena je pjesma Tibora Martana pod nazivom „V oku kapelica“ koja govori o danas srušenoj kapelici Presvetog Srca Isusova koju je uz ondašnju bolnicu u Možđencu početkom 20. stoljeća bila podigla o svom trošku Lujza grofica Erdődy.