Radio Megaton

21. Veljača 2019.
Flash Player is missing from your browser
Petak, 18 Kolovoz 2017

Španciranje može početi!

Počinje veliko španciranje. Dirigentsku palicu Špancirfesta drži Turistička zajednica grada Varaždina koja šetačima obećava raznolik i uravnotežen program. U osmišljavanju koncepta posebna je pažnja bila usmjerena na odabir lokacija, izvođača, ali i dodatno ojačavanje kreativnog, uličnog te izlagačko-prodajnog i gastronomskog segmenta festivala u želji da se posjetiteljima omogući da cijelog dana svim osjetilima uživaju u svemu što Špancirfest i Varaždinu pružaju. A pružit će im izuzetno mnogo, istaknula je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth najavivši kako ovogodišnji Špancirfest donosi više od 400 različitih sadržaja: koncerata, performansa, kreativnih radionica, predstava, uličnih nastupa i izložbi uz bogatu gastronomsku te prodajno izložbenu ponudu na svih 35 hektara povijesne jezgre Varaždina. Doslovno cijela pješačka zona grada, njegove ulice, trgovi, parkovi i perivoji pretvorit će se u veliku pozornicu na otvorenome, a pojedini dijelovi programa će se sadržajno i terminski nadopunjavati, kako bi posjetitelji mogli sudjelovati u što većem broju sadržaja. Koncertni program Špancirfesta ove će se godine događati na čak četiri zasebno glazbeno profilirane pozornice: Kraljevska zona, vila Bedeković, Trg Miljenka Stančića i Trg kralja Tomislava (Korzo). Raznolikost je bila glavna misao vodilja kod sastavljanja programa pa su tako lokacije, ali i izvođači, odabrani kako bi posjetiteljima svakog festivalskog dana ponudili izbor, koji će zadovoljiti široku lepezu raznih ukusa.

Ulični program duša je Špancirfesta, te će se na ulicama i trgovima odigrati 60-ak uličnih programa nekih od najzanimljivijih uličnih umjetnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i SAD-a, uličnih glazbenika i ostalih performera, koji svoju umjetnost predstavljaju u izravnom kontaktu s publikom. Moto Španciresta glasi “Pokreni svoju kreativnost”, pa ove godine Festival ponovno donosi pregršt kreativnih programa poput Kreativnice u posebno uređenoj Uskoj ulici s 20-tak dizajnera svih grana dizajna, iznimno posjećenog i popularnog Parka kreative s brojnim radionicama, predstavama i glazbom za djecu i mlade. Tu je i posebni program radionica za odrasle na temu Akupunkture grada, multimedije ili novih tehnologija. Kreativnost Špancirfesta odrazit će se i u instalacijama iz zraka poput stopalica, cipela, visećih ilustriranih lampi te ponovnim postavljanjem omiljenog motiva za fotografiranje – divovskog natpisa Špancirfest, koji je poslužio kao pozadina tisućama foto-uspomena prošle godine.

Nezaobilazni dio Špancirfesta su i brojni izlagači koji se posjetiteljima predstavljaju svojim proizvodima, suvenirima ili ponudom autentičnih gastronomskih delicija, a više od 100 izlagača predstavit će svoju ponudu koja obuhvaća širok raspon od tradicijskog do suvremenog stvaralaštva. 

Detaljni program može se pronaći na www.spancirfest.com