Radio Megaton

21. Travanj 2018.
Flash Player is missing from your browser
Četvrtak, 18 Svibanj 2017

Međunarodni dan muzeja uz besplatan razgled i brojne sadržaje

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja koji se od tada, na 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta. U obilježavanje se brojnim sadržajima uključuje i Gradski muzej Varaždin, te će danas od 9 do 17 sati stalni muzejski postav Staroga Grada, palače Herzer i palače Sermage biti besplatni za razgled.

Program se nastavlja sutra (u petak, 19. svibnja) kada će od 20 sati u prostoru Staroga Grada nastupiti Mješoviti pjevački zbor Kršćanskoga sveučilišta iz Lubbocka (Teksas, SAD) koji će izvesti „Pjesme štovanja i hvale“.

Kršćansko sveučilište u Lubbocku osnovale su Kristove crkve 1957. godine. U sklopu sveučilišta djeluje i mješoviti pjevački zbor, čiji je dirigent tamošnji profesor dirigiranja i glazbene edukacije dr. Philip Camp. Pod njegovim vodstvom zbor je dosad nastupao diljem jugozapada SAD-a, u Irskoj, Australiji, zemljama istočne Europe, kao i u nekoliko hrvatskih gradova, a sa svojim prepoznatljivim repertoarom duhovnih pjesama, među kojima je i jedna skladba V. Žganca na hrvatskome jeziku, nastupit će i u Varaždinu.

U subotu od 20 sati do ponoći, besplatnim noćnim razgledom svih izložbenih postava Gradskog muzeja Varaždin obilježit će se Europska noć muzeja. Europska noć muzeja organizira se od 2005. godine uz Međunarodni dan muzeja, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a. Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine, i to od samoga početka. Ove godine održava se 13. po redu spomenuta manifestacija.  

U prostoru Staroga Grada od 20 do 22 sata počinje program Muzejske priče. Naime, noćnu šetnju kroz varaždinsku prošlost posjetiteljima će dočarati i suradnici GMV-a, mali muzealci, učenici III. c razreda I. osnovne škole u Varaždinu, koji su sa svojom učiteljicom Sonjom Tušek-Podobnik  pripremili zanimljive priče iz povijesti Varaždina.

U palači Herzer, u jedinstvenome postavu posjetitelji mogu upoznati kukce, najbrojniju životinjsku vrstu, i to kroz raznovrsnu entomološku građu i uvećane modele koje je utemeljitelj zbirke prof. Franjo Košćec sâm izradio da bi nam približio njihov fascinantni život. Danas su mnoge vrste kukaca dospjele na popis ugroženih, no, na sreću, vrste s našega područja još uvijek opstaju, makar među njima ima i onih čiji se broj znatno smanjio zbog čega su i zaštićene. 

U palači Sermage može se razgledati izložba naslovljena „Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta“. Naime, Gradski muzej Varaždin i Hrvatski povijesni muzej organizatori su velike izložbe o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, priređenoj uz 200. godišnjicu njegova rođenja. Posjetitelji izložbe, koji su vjerojatno i sami „bezbroj“ puta prošli Kukuljevićevom ulicom u Varaždinu ili nekome drugome gradu, na ovoj izložbi imaju prilike doznati zašto ovoga književnika, političara, povjesničara, epigrafičara, konzervatora, arhivista i sakupljača umjetnina nazivamo začetnikom hrvatskog identiteta, odnosno zašto su imenom toga hrvatskoga velikana (i rođenoga Varaždinca!) nadjenute ulice širom Hrvatske.

Uz sve navedeno u 21 sat u Žitnici GMV obilježit će se Svjetski dan kulturne raznolikosti. Naime, obilježavanje Svjetskog dana kulturne raznolikosti 21. svibnja pokazalo se jednom od najzanimljivijih varaždinskih kulturnih manifestacija. Tragom pozitivnog odjeka pripremljena je nova izvedba Speculum „Tamo gdje sve počinje“ koja se predstavlja u okrilju posljednjeg zagonetnog, široj javnosti sasvim nepoznatog arhitektonskog bisera Varaždina – Žitnici Staroga grada. Sudjeluju: Zvonko Zečević, Daša Suhić, Vinko Puclin, Edvin Đerahović, Matija Burek, Marin Kereša i Andrej Švoger.