Radio Megaton

20. Veljača 2020.
Flash Player is missing from your browser
Srijeda, 03 Srpanj 2019

Tko su bili najizvođeniji autori prema podacima Zampa u 2018. godini?

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Jučer je u Zagrebu u prekrasnom okruženju Rooftop Lateral bara na 26. Katu održana Glazbena večer na ljetnom krovu u sklopu je HDS Zamp predstavio svoje poslove rezultate za prošlu 2018. Godinu ali i najavio izazove koji ih očekuju u 2019. godini. Autorska glazbena prava su i u 2018. godini bila rastući izvor prihoda hrvatskim i svjetskim glazbenicima. Dinamična glazbena aktivnost kreativne scene međusobno se potiče s rastom turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji.

Tako HDS ZAMP  još jednu godinu zaredom bilježi rast iznosa prikupljenih autorskih honorara. Stručna služba Hrvatskog društva skladatelja autorima i nositeljima prava će za prošlu godinu raspodijeliti gotovo 99 milijuna kn autorskih naknada, točnije 98.968.275,99kn. To je čak 9,42% više nego u prethodnoj godini i novi rekord.

Uz odbitke za troškove poslovanja i sredstva odvojena za socijalno-kulturne namjene, u prošloj je godini na ime autorskih naknada ukupno prikupljeno ukupno 137.617.108,51 kn.

U obračunima autorskih naknada za prošlu je godinu sudjelovalo 105 tisuća domaćih i inozemnih autora i nositelja prava.

Služba je istodobno smanjila troškove koje ima prilikom ostvarivanja prava, pa je taj postotak u odnosu na ukupno prikupljeni iznos najmanji dosad, i iznosi 21,64% od ukupno prikupljenog. Smanjenje tih troškova u odnosu na 2017. godinu iznosi 0,63% - pa je i to razlog za zadovoljstvo još jednu godinu uzastopce.

Uz poslovne rezultate, HDS ZAMP tradicionalno predstavlja i autore čija su djela zabilježila najveći broj emitiranja na radijskim i TV postajama u kalendarskoj 2018. To su, abecednim redom imena: Ante PecotićBranimir MihaljevićDenis DumančićHusein HasanefendićMiro BuljanNeno BelanPredrag MartinjakTonči HuljićVjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić.

Od stranih imena u top 10 najemitiranijih autora prošle godine nalaze se uglavnom dobro poznata imena koja već desetljećima drže primat svjetske glazbene industrije: Bruce SpringsteenBryan AdamsEd SheeranGeorge MichaelStingMark KnopflerMax MartinMichael JacksonPaul McCartney te Prince.

Najemitiranija domaća pjesma u 2018. bio je Porinom ovjenčani duet Vatre i Massima „Nama se nikud ne žuri“. Slijedi je „Ako te pitaju“ autorskog tandema Vjekoslave i Tončija Huljića u izvedbi Petra Graše, a na trećem mjestu je „Do posljednjeg retka“ u kojoj su se Miji Dimšić autorski pridružili Damir BačićVjekoslav Dimter i Branimir Jovanovac.

Kod stranih pjesama na domaćem terenu „These days“ Rudimentala ft. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplenje najemitiranija, a slijede je „Feel it still“ Portugal. The Man i „Girls like you“ Maroon 5 feat. Cardi B.

Uz službeni dio kojem je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, održan je neslužbeni dio u kojem je nastupa grupa Vatra.